Dostupni linkovi

Predizborno pomirenje Nikolića i Đukanovića


Naprednjaci u Podgorici, novembar 2011., fotografije: Savo Prelević

Srđan Janković

Politički lideri Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić nalaze se u Crnoj Gori gdje razgovaraju sa crnogorskim političkim partijama u sklopu priprema za, kako su rekli, preuzimanje vlasti u Srbiji nakon predstojećih izbora.

Odnosi između Crne Gore i Srbije nisu na adekvatnom nivou, te da bez obzira na dosadašnja razmimoilaženja i probleme, treba graditi najbolje moguće odnose između dvije države zajednički su konstatovali Milo Đukanović i Tomislav Nikolić nakon prvog zvaničnog razgovora za koji su obojica iskazali zadovoljstvo.

Međupartijska saradnja treba da ima za cilj unapređenje saradnje Srbije i Crne Gore, rekao je Đukanović.
"To što sam Đukanoviću tada zamerao zameram i sada ali mi ćemo voditi dve države koje treba da sarađuju a ne da se svađaju", rekao je Tomislav Nikolić.

"Razumije se da smo veoma zainteresovani da Crna Gora gradi dobre odnose sa svim državama u regionu. Razumije se da u tom kontekstu osjećamo posebnu odgovornost da razvijamo dalje odnose, do mogućeg nivoa sa državom Srbijom, koji danas nijesu na tom mogućem nivou. To je više puta i rečeno da postoje određene političke traume iz prethodnog perioda, počev od one kada smo se osamostalili i jedna i druga država iz one potonje zajednice ali naravno da je sve to život", rekao je Đukanović.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić se složio sa tom konstatacijom Đukanovića, navodeći da međupartijska saradnja treba da pomogne unapređenju odnosa među državama.

"Ubeđeni smo da je gospodin Đukanović potpuno u pravu kada je rekao da odnosi Srbije i Crne Gore nisu na nivou na kome mogu da budu i na kome bi trebalo da budu i ubeđeni smo da bi smo intezivnom saradnjom nivo te saradnje mogli da podignemo na najveći mogući nivo", naveo je Nikolić.

Saradnja bez miješanja u unutrašnje stvari

Nikolić je tokom razgovora sa liderima dijela crnogorskih političkih partija konstatovao da je u politici Srbije, Crna Gora u posljednje vrijeme zapostavljena. Nikolić je naglasio da, bez obzira što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, odnosi Srbije i Crne Gore se moraju razvijati, a ne ignorisati kako to čini aktuelna vlast u Srbiji.

"Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova i Metohije. Mnogim političarima u Srbiji to je problem za saradnju sa Crnom Gorom. Nama nije. Vi imate svoj put, vi imate svoj život, priznale su i mnoge svjetske države pa sa svima sarađujemo. Ne mislim da treba da svoj bes iskaljujemo na Crnu Goru zato što je manja od nas. Veličina je kada manjeg od sebe postavite na nivo sebi ravnog ili višeg od sebe", dodao je Nikolić.

Tomislav Nikolić sastao se u Podgorici i sa Andrijom Mandićem
Tomislav Nikolić sastao se u Podgorici i sa Andrijom Mandićem
Podsjetimo, sa predsjednikom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem do sada čelnici naprednjaka nisu imali nikakvu političku komunikaciju, odnosno do sada su Nikolić i Vučić iznosili veoma negativne stavove kako na račun Đukanovića tako i na račun vladajuće koalicije.

Đukanović i Nikolić su se do sada sreli samo jednom, neformalno u Parizu u hotelu Ric. Oštre ocjene nekadašnjih srpskih radikala a sada naprednjaka na račun crnogorske vlasti su bile vrlo česte, pa je tako između ostalih odmah nakon referenduma o nezavisnosti Tomislav Nikolić saopštio da Srbija ne treba da čestita nezavisnost lopovima dok ne bude ubijeđena da referendum nije pokraden.

Nikolić je upitan zbog čega je sada Đukanović za njega relevantan faktor.

"Bio je i tada relevantan politički faktor. To što sam mu tada zamerao zameram i sada ali mi ćemo voditi dve države koje treba da sarađuju a ne da se svađaju. Lični odnosi ostaju po strani kada su političari u pitanju i ono što je prošlo to prolazi kako bi se otvorilo nešto novo. Nama treba saradnja a ne šta sam ja zamerao gospodinu Đukanoviću ili on meni", odgovorio je Nikolić.

Srpska napredna stranka očekuje promjenu vlasti u Srbiji naredne godine, zbog čega Nikolić očekuje da upravo njegova stranka preuzme odgovornost za vođenje države. Zato Nikolić najavljuje da želi da uspostavi odnose i saradnju sa Crnom Gorom, ne miješajući se u unutrašnje političke odnose u Crnoj Gori, te da će se zalagati da zemlje napreduju ka Evropskoj uniji.

Nikolić se sastao i sa liderima opozicionih stranaka, među kojima i sa Novom srpskom demokratijom koja je kako je rečeno ideološki i politički ima najbliže odnose sa naprednjacima. Nikolić se zauzeo za poboljšanje statusa srpskog naroda u Crnoj Gori, a njegov domaćin Andrija Mandić je saopštio da je srpski narod u Crnoj Gori diskriminisan:

"Jer mi Srbi iz Crne Gore kada želimo da pričamo o našem teškom položaju kome bi se prvo obratili svojim prijateljima iz Srbije, kome nego stranci koja po svom programu, stavovima i mišljenjima najviše sliči Novoj srpskoj demokratiji."
XS
SM
MD
LG