Dostupni linkovi

Predizborni Sandžak: Muftija bez ahmedije, botovi ne miruju


Novi Pazar oblepljen plakatima o bošnjačkom jedinstvu

Novi element u tradicionalno komplikovanoj političkoj slici Sandžaka u jeku kampanje za predstojeće izbore u Srbiji dodao je muftija Muamer Zukorlić odlukom da suspenduje svoju muftijsku funkciju, te da se u predstojećem periodu posveti politici. On bi mogao da bude nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka.

Iako se na izborima pre četiri godine za predsednika Srbije borio u odelu muftije, kada je osvojio 1, 39 odsto glasova, u ovu izbornu kampanju ulazi bez njega, jer sada smatra da su politička i verska funkcija nespojive, računajući na podršku Bošnjaka i ostalih nacionalnih manjina, ali i Srba.

On tvrdi da je njegova odluka motivisana činjenicom da trenutno politički sektor ugrožava prava Bošnjaka u Sandžaku.

"Sa te strane smo veoma nesigurni i kao institucije i građani. Smatrao sam da mi je moralna i civilizacijska obaveza da sopstveno iskustvo, znanje i sve ono što mi je Allah podario svo ovo vreme borbe i samoizgradnje stavim na raspolaganje narodu koji će svojim glasovima reći svoje mišljenje", kazao je Zukorlić.

Izvršni direktor nevladine organizacije “Urban in” Sead Biberović ovu Zukorlićevu odluku ocenjuje kao vrhunsko licemerje i manipulaciju ljudima.

Muftija Muamer Zukorlić, foto: Medija centar Beograd
Muftija Muamer Zukorlić, foto: Medija centar Beograd

"To je licemerje zato štomu funkcija glavnog muftije nije smetala na izborima 2012. godine, kada je bio sa ahmedijom na glavi. Nažalost, zamrzao on funkciju ili ne, on ostaje alfa i omega Islamske zajednice u Srbiji, kao rezultat njegove okupacije te najznačajnije institucije muslimana i muslimanki u zemlji. Mislim da će svi kapaciteti ove zajednice biti zloupotrebljeni u njegovoj predizbornoj kampanji. Zukorlić ima religijsku, ekonomsku i finansijsku moć, samo mu fali još politička moć ili deo političkog kolača da bi zaokružio svoju ličnu moć, koju bi koristio samo u ličnom interesu", smatra Biberović.

Osim Zukorlića, u izbornu trku iz Novog Pazara kreću još dvojica jakih bošnjačkih političara, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Ljajić na parlamentarnim izborima nastupa sa Srpskom naprednom strankom, dok će se za mesta odbornika u lokalnoj skupštini boriti u koaliciji sa Liberalno demokratskom partijom, Strankom za Sanžak i Bošnjačkom demokratskom zajednicom, partijom Zukorlićevog šuraka Emira Elfića.

Ugljaninova partija još uvek pregovara o koaliciji sa drugim bošnjačkim strankama, a za sada je poznato da će njegova lista nositi naziv “Jedinstvo, snaga Bošnjaka“.

Aktivisti ovih partija okrenuli su se modernom, savremenom načinu vođenja predizborne kampanje, pa je tako Novi Pazar ovih dana oblepljen plakatima sa kojih se poziva na bošnjačko jedinstvo, dok se putem portala i društvenih mreža svakodnevno vodi verbalna bitka.

Sledi "iznošenje prljavog veša"

Plakati sa likom Aleksandra Vučića, Novi Pazar, mart 2016, foto: Amela Bajrović
Plakati sa likom Aleksandra Vučića, Novi Pazar, mart 2016, foto: Amela Bajrović

Sa reklamnih panoa u delu grada u kome živi uglavnom srpsko stanovništvo vise slike premijera Aleksandra Vučića, koji je od aprila prošle godine počasni građanin Novog Pazara.

Novinarka Slađana Novosel, dopisnica dnevnog lista Danas kaže za RSE da je ovo samo početak kampanje i da sa približavanjem izbora očekuje još žešće “iznošenje prljavog veša“ i međusobno optuživanje ovdašnjih političkih aktera.

„Stranački botovi su veoma aktivni poslednjih meseci, a oni su prosto vojnici svojih partija i maksimalno su u njihovoj službi. Oni koji prate društvene mreže mogu da se podsete šta je koji lider govorio pre četiri ili 10, 20 godina. Grad je oblepljen plakatima o 100 odsto bošnjačkom jedinstvu i onim provokativnim o 50 odsto sniženju za posao i slično. Ovo je vreme kada se otvaraju fioke i kada se iznose podaci u kojima ima mnogo manipulisanja, ali i tačnog, a svaka strana filuje onoliko koliko joj odgovara”, rekla je Novoselova.

Ona ističe da su sve bošnjačke partije verbalno za bošnjačko jedinstvo i pomirenje, ali da su na čelu ovih stranaka jaki lideri koji ispostavljaju uslove jedni drugima i niko ne odustaje od njih.

“Jedno je sigurno, nijedna od opcija neće imati apsolutnu većinu, to vreme je prošlo, tako da će posle izbora morati da prave koalicije. Što se tiče partija koje okupljaju srpsko stanovništvo, trenutno se naziru dva bloka, jedan oko Srpske napredne stranke i drugi oko Srpske radikalne stranke, a sve zavisi od odluka centrala u Beogradu. Vrlo je interesatno da se partije građanskih opcija ovde ne primaju, jer je nacionalna svest ovde veoma jaka. Prosto, svi se hvataju za nacionalnu slamku spasa. Ovde je veoma loša ekonomska i socijalna situacija i u takvoj atmosferi Novi Pazar je veoma pogodno tlo za manipulaciju nacionalnim osećanjima”, rekla je Novoselova.

Ona podseća da ovaj grad od 2000. godine, koja se smatra prekretnicom u demokratizaciji Srbije, nema nijednu direktnu stranu investiciju, a da je od svih privatizacija 90 odsto neuspelih.

Lokalni izbori su ranije u ovom gradu imali epitet visokog ili povećanog rizika, jer se pre 10 godina dogodilo ubistvo i ranjavanje na jednom biračkom mestu, a pre 12 godina je tokom predizborne kampanje teško povređeno dvoje slučajnih prolaznika, od kojih je jedan ostao trajni invalid.

O tome kako vide vide trenutnu predizbornu kampanju i da li im smetaju aktivnosti njihovih sugrađana, političkih pristalica, Novopazarci sa kojima smo razgovarali kažu:

  • 16x9 Image

    Amela Bajrović

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila je na nekoliko lokalnih TV stanica, a od 2003. godine je urednica informativnog programa u novopazarskom radiju Sto plus, koji je u vlasništvu Novinske agencije Beta iz Beograda.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG