Dostupni linkovi

Predizborni cirkus političara u BiH


Jedan od predizbornih plakata u Vlasenici (foto: Mario Iličić / Slobodna Bosna)
Jedan od predizbornih plakata u Vlasenici (foto: Mario Iličić / Slobodna Bosna)
Otvaranje puteva, vodovoda, presijecanje vrpci – uobičajeni su dijelovi predizbornog kolorita vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini. One biračima nastoje poručiti da ih, glasajući ponovo za njih, u budućnosti očekuje prosperitet najavljen upravo ovim potezima. Zbog toga je uobičajena pojava u predizbornoj kampanji - zloupotreba javne funkcije u korist stranke, što prema mišljanju analitičara – zakonom nije precizno definisano.

Oko polovine građana Bosne i Hercegovine smatra da je izborni sistem korumpiran, odnosno, da u vrijeme kampanje i tokom samih izbora ima različitih zloupotreba – pokazalo je istraživanje dobojskog Centra za humanu politiku. Ilustracije radi, dok se u zemljama s više demokratičnosti nosioci javnih funkcija tokom kampanja odriču stranačkih, u Bosni i Hercegovini se dešava da predsjednik entiteta, koji je istovremeno i predsjednik stranke, obilazi čak i minorne predizborne skupove.

Kako se ponaša predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik objašnjava novinar portala Buka Dragan Bursać: „Posjećuje, bukvalno, svaku mjesnu zajednicu, samo se ne zna da li on posjećuje nju u svojstvu predsjednika stranke, u svojstvu najharizmatičnijeg člana te stranke ili u svojstvu predsjednika RS. Tako da je Milorad Dodik najflagrantniji primjer kako se upotrebljava ili zloupotrebljava funkcija u cilju reklame pojedinih kandidata, promovisanja pojedinih kandidata na lokalnom nivou.“

Centar za humanu politiku iz Doboja radio je istraživanje prošlog mjeseca na temu korumpiranosti izbora. Direktor Centra Momir Dejanović, između ostalog, i na osnovu toga smatra da je u predizborno vrijeme najčešća zloupotreba javnih resursa i javnih funkcija.

„Onoliko koliko mi pratimo izbore, onoliko koliko raspolažemo podacima i ono što je naš utisak je da imamo nepoštene izbore i da tih zloupotreba ima i u predizborno vrijeme, a i na dan izbora. A to potvrđuju i ovi rezultati anketnog istraživanja, gdje 50 posto građana misli da nam izbori nisu pošteni, da postoje ove zloupotrebe o kojima sam govorio i da su neki čak imali to iskustvo“, kaže Dejanović.

Zloupotreba funkcije bez zakonskih sankcija

Portparolka organizacije Trasnparency International BiH Ivana Korajlić napominje da zakon nije riješio problem zloupotrebe javnih funkcija na izborima.

„Čim vi nemate nekakav način da sankcionišete takvo ponašanje, samim tim ništa ni ne sprečava funkcionere da zloupotrebljavaju tu svoju poziciju i da na sve moguće načine bilo kakvu priliku iskoriste za dobijanje izbornih poena i za dobijanje glasova“, ističe Ivana Korajlić.

Novinar OBN televizije Mimo Šahinpašić potvrđuje da sistem omogućava takvo ponašanje nosilaca javnih funkcija jer zloupotreba funkcije nije zabranjena: „Nema nikakvih instrumenata koji bi takvom čovjeku, takvom političaru i njemu sličnima stao u kraj.“

On, međutim, navodi i primjer gdje lideri partija diskredituju druge stranke, ali se to ne sankcioniše već se tumači u kontekstu javne funkcije koju taj lider obavlja.

„Evo nekidan je bio sastanak sedmorke, osmorke, koliko ih više ima, u kojem će Zlatko Lagumdžija izaći i, kao ministar inostranih poslova recimo, može rahat, kako bi ovdašnji narod rekao, reći sve što mu smeta kada je SDA u pitanju“, komentariše Šahinpašić.

Dodajući tome nedavnu izjavu Milorada Dodika na predizbornom skupu njegove stranke u Sarajevu kako “pravi Srbi već imaju svoju partiju” i kako im je “dosta kojekakvih Pudarića i Pejanovića”, sasvim je jasno u kom pravcu kampanja ide, kao i da će ovakvi istupi vjerovatno proći bez posljedica za stranačke prvake koji zloupotrebljavaju javne funkcije.

Ipak, u cijeloj priči o zloupotrebama u kampanji, ponekad se naiđe i na pravi “biser”: tako je u Vlasenici uoči lokalnih izbora osvanuo plakat SNSD-a na kojem se smiješe predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Rusije Vladimir Putin.
XS
SM
MD
LG