Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izdajnici, pohara, korupcija i Rusija


Predsjednička kampanja u Crnoj Gori: Sloboda ili ropstvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Dvanaest dana pred izbore za predsjednika Crne Gore, u kampanji koja je inače mnogo kasnila, čuju se različite poruke i izjave kojima kandidati pokušavaju da pridobiju građane da baš za njih glasaju u utorak 15. aprila.

Predsjednički kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović u kampanji ističe dosadašnje pozitivne, uglavnom spoljnopolitičke zasluge vlasti, uz obećanje da će Crna Gora ostati na istom euroatlantskom putu.

Na momente jaka retorika koju koristi rezervisana je najčešće za protivkandidata Mladena Bojanića, koga podržava veći dio opozicionih stranaka. Na konvenciji u Pljevljima, političke snage koje zastupa Bojanić optužio je za antidržavnu politiku i izdaju Crne Gore.

"Naša politička konkurencija i dalje prijeti da bi, ukoliko bi pobijedili, poništili odluku o ulasku Crne Gore u NATO, zatim poništili ugovorne odnose sa državama u regionu. Oni bi, zapravo, željeli da ponište odluku o nezavisnosti, jer smatraju da je smrtni grijeh Crne Gore. Tipično, podanički i vazalski, oni bi Crnu Goru da predaju u ruke drugima i to onima koji žive van naše države, jer bi oni, navodno, pametnije i odgovornije odlučivali o nama. Zato sam se i kandidovao, kako bi 15. aprila rekli 'ne' vazalstvu i 'ne' izdaji Crne Gore", naglasio je predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović.

Kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić u kampanji obećava promjene i otklon od višedecenijske politike vladajućeg DPS-a. Ni Bojanić ne ostaje dužan Đukanoviću koji se našao na njegovoj listi tri ključna cilja na čijem će ispunjavanju raditi, ukoliko bude izabran za predsjednika Crne Gore.

"Prvi cilj je da pošaljemo Đukanovića u političku prošlost. Dosta ga je bilo. Dosta je štete napravio. Drugi cilj je da oslobodimo zarobljene institucije, da ne rade samo u interesu pojedinaca nego da rade u interesu svakog građanina Crne Gore. Treći cilj je briga za pojedinca. Želim da budem predsjednik koji će znati, htjeti i imati vremena za svakog pojedinca da mu pomogne kojem je ovaj sistem učinio neku nepravdu, da stanem iza njega i ljudski i profesionalno, da zna da su u Crnoj Gori ljudska prava jednaka za sve", ocjenjuje Bojanić.

Jedina žena kandidat, Draginja Vuksanović iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), vodi kampanju u kojoj izbjegava pominjanje protivkandidata, već govori u kategorijama vrijednosti i principa, obećavajući promjene.

"Želimo društvo u kojem ne vladaju pohara i lični interesi nego društvo u kojem vlada briga i solidarnost. Želimo društvo u kojem svi živimo pristojno a ne da neki nemaju ni hljeb za svoju djecu dok otuđena politička elita živi kao da su šeici i troše budućnost ove države i njenog naroda. To im nećemo dozvoliti", riječi su Draginje Vuksanović.

Vuksanović: Želimo društvo u kojem svi živimo pristojno
Vuksanović: Želimo društvo u kojem svi živimo pristojno

Oštri protivnik crnogorskog članstva u NATO koji ne krije bliskost sa politikom Moskve, Marko Milačić iz Prave Crne Gore zalaže se za, kako navodi, koncept modernog patriotizma.

"Da vodimo mudru politiku prijateljstva sa svim zemljama ali da se isto tako ne stidimo da kažemo da želimo najbolje odnose sa nama najbližim zemljama – Srbijom i Rusijom. Zalagaćemo se shodno tome za ukidanje sankcija Rusiji", poručio je Milačić.

Rusija je bliža od NATO još jednom od kandidata, Dobrilu Dedeiću iz Srpske koalicije koji je uz to i eksplicitno protiv ulaska u EU.

"Srpskom narodu nijesu potrebne evropske nego nacionalne integracije. Ni državi Crnoj Gori evrofanatična politika ne može donijeti ništa dobro. Ne postoji nikakav razlog da pristanemo na ekonomsku i administrativnu okupaciju Crne Gore od strane Brisela", kazao je Dedeić.

Predsjednički kandidati na Fejsbuku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

​Predsjednički kandidat stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač kao ključni cilj navodi borbu protiv kriminala korupcije i nepotizma uz obećanje o formiranju Vlade nacionalnog jedinstva u slučaju da bude izabran, dok se kandidat grupe građana Vasilije Miličković u kampanji dominantno bavi pitanjima iz oblasti privrede, naročito energetike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG