Dostupni linkovi

Pred nama je 40 godina ekstremnih vrućina


Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Priredio Rinko Golubović

Znanstvenici predviđaju da će nas do 2050. godine pratiti ekstremne vrućine. Razdoblje vrućina obilježit će i ekstremni vremenski uvjeti, te će velike suše i katastrofalne poplave biti sve češće. Ipak, ima i onih koji ovu prognozu smatraju prekatastrofičnom.

Iako je 2010. godina proglašena najtoplijom u povijesti mjerenja, sudeći prema prognozama američkih znanstvenika, ova godina će uskoro djelovati kao jedna od 'hladnijih'.

Naime, Amanda Staudt, iz američke Nacionalne federacije za zaštitu prirode, izjavila je za Glas Amerike da nas očekuje 40 godina ekstremnih vrućina.

''Dok se Zemlja zagrijava i u atmosferi može biti više vode, tako da će kiše padati sve češće, a oborine će biti sve obilnije. Iznenadilo me da će se do 2050. godine, 2010. možda smatrati blagom'',
izjavila je Staudt.

Ujedno upozorava kako se atmosfera zagrijava zbog sve veće koncentracije CO2, no s njom se ne slaže klimatolog instituta Cato Patrick Michaels, koji tvrdi da je riječ o preuveličavanju, te da beton i cigle u gradovima zadržavaju više topline nego ugljični dioksid.
XS
SM
MD
LG