Dostupni linkovi

Lustracija je zaboravljena u celom regionu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
U novoj emisiji Pred licem pravde detaljnije govorimo o tome zbog čega u zemljama bivše Jugoslavije nema zakona o lustraciji, kojim se, prema definiciji, odstranjuju politički neprihvatljive osobe iz javnog života, odnosno organa uprave i paradržavnih tijela.

Lustracija se najčešće događa nakon radikalne promjene društveno-ekonomskog uređenja izazvanog revolucijom ili vojnom okupacijom druge države.

Istovremeno, lustracija podrazumijeva i jasan otklon prema ranijim lošijim primjerima i uspostavljanje civilizovanijih društvenih odnosa.

Srbija - Lustracija je prošlost

Po svim naznakama lustracija je u Srbiji već prošlost, a da se proces nikada ni desio nije. U mogućnost odstranjivanja politički neprihvatljivih osoba iz javnog života i organa uprave u Srbiji, više ne veruju ni najveći optimisti.

Termin lustracija, koji podrazumeva jasan otklon prema ranijim lošim primerima i uspostavljanje civilizovanijeg nivoa društvenih odnosa, otišao je u prošlost umesto onih na kojima je trebalo da bude primenjen. Ovo uverenje dele i naši sagovornici.

Više o ovome pročitajte u tekstu O lustraciji u Srbiji niko ne razmišlja, novinara RSE Nebojše Grabeža

Hrvatska - Kome ne odgovara lustracija

Iako su potrebu lustracije zagovarali samo marginalna desna Hrvatska stranka prava i pojedini desni intelektualci, naši sugovornici saglasni su da „pročišćavanje“ hrvatskog društva nije napravljeno jer je najrepresivniji dio nekadašnjeg socijalističkog sistema ušao i u sve pore takozvanog novog hrvatskog establišmenta. Osim toga, kada bi bila lustracija i sprovedena, onda bi prvi na udar došao Franjo Tuđman. Ipak, oca domovine ne dira se tako lako.

Lustracija nije slanje u zatvor onih koji su počinili kaznena djela u autoritarnom sustavu, upozorava profesor politčke filozofije na zagrebačkom Sveučilištu i politički analitičar Žarko Puhovski.

Više o lustraciji u Hrvatskoj pročitajte u tekstu „Pročišćavanje“ hrvatskog društva nije napravljeno, novinara RSE Enisa Zebića

Crna Gora - Da li je kasno za lustraciju

Crna Gora se do danas nije ozbiljno suočila s mrljama iz ne tako davne prošlosti, niti je prihvatila odgovornost za događaje koji su bacili sjenku na istoriju tog naroda koji se vijekovima ponosio čojstvom i junaštvom. Zvanična Podgorica do danas nije pokazala želju za usvajanjem zakona o lustraciji, iako je takva inicijativa prije tri godine pokrenuta u crnogorskom Parlamentu. Da li je kasno za ovaj zakon.

Više o temi pročitajte u tekstu Crna Gora nije se suočila s "mrljama" iz prošlosti, novinara RSE Predraga Tomovića

Bosna i Hercegovina - Nije samo rat razlog izostanka

Posljednji primjer napisa kako je reis Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bio zapravo saradnik UDBA-e, i to pod kodnim imenom Vezir, još jedanput dokazuje koliko je neophodan bio proces lustracije. No, opšte raspoloženje na Balkanu je takvo da će se teško ikada očistiti redovi javnih i državnih institucija. Odluke bi, naime, morali donijeti upravo oni koje bi trebalo očistiti.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, pa i svih zemalja bivše Jugoslavije, jedan od najvećih krivaca za izostanak ovog procesa jeste rat. No, ne treba isključiti i druge faktore,

Detaljnije u tekstu Dženane Halimović Kome ne odgovara lustracija u BiH
XS
SM
MD
LG