Dostupni linkovi

Obustavljanje istrage ne negira zločin?


Posebni odjel Tužilaštvo BiH za ratne zločine obustavio je istrage protiv Selima Bešlagića i ostalih u slučaju Tuzlanska kolona. Međunarodni tužilac Dejvid Švendiman dao je saglasnost na odluku Kolegijuma tužilaca da istraga u slučaju Tuzlanska kolona bude obustavljena. Naime, ocijenjeno je da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Selima Bešlagića i još šest osoba koje su bile osumnjičene za zločin poznat kao slučaj Tuzlanska kolona. Nakon istrage i provedenih saslušanja događaja na obje strane, analize prikupljene dokumentacije i drugih dokaza u vezi sa događajima u Tuzli, Tužilaštvo BiH je zaključilo da nisu nađeni dokazi koji bi potkrijepili zaključak da ijedan od imenovanih osumnjičenih snosi direktnu odgovornost za ratne zločine počinjene 15. maja 1992. godine. Glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić:

„Nakon što je utvrđeno da ne postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na odgovornost optuženih da bi se mogla podići optužnica za kazneno djelo ratnog zločina, donesena je naredba o obustavi istrage koju je donio Kolegij Tužiteljstva BiH i nakon toga potvrdio i rukovoditelj Odjela za ratne zločine međunarodni tužitelj Dejvid Švendiman. Ova obustava istrage se odnosi samo na odgovornost ovih osumnjičenih.“

Prema dokumentaciji Tužilaštva BiH, predmet Tuzlanska kolona u Bijeljini je objedinjen 1995. godine, a za zločine protiv zarobljenika i ranjenika bili su osumnjičeni: Selim Bešlagić, Mehmed Bajrić, Muhamed Brkić, Faruk Prcić, Enver Delibegović, Sead Avdić, Mehmed Žilić, Jasmin Imamović i Željko Knez. Selim Bešlagić, koji je danas poslanik u državnom Parlamentu, nakon obustavljene istrage kaže:

„Obustavljena je istraga znači protiv 11 optuženih da su počinili nešto što nisu - i mislim da je Tužilaštvo donijelo ispravnu odluku. Međutim, ostaje jedna gorčina. Nažalost, za 15. maj nije do sada nije niko procesuiran ko je krivac za te stvari i iz tih razloga mi tražimo da se nastavi istraga i da se pronađe krivac. Krivac je po nama poznat - to je onaj ko je organizovao izlazak kolone, a to je tadašnji komandant Mile Dubajić. Ono što moram da naglasim, nisam sretan što isto rješnje nije dobio Ilija Juruišić koji je za iste stvari u beogradskom sudu sada osuđen nepravomoćno na 12 godina.“

Osim Tužilaštva BiH, i pravosuđe u Srbiji vodi istragu u slučaju Tuzlanska kolona. Tako je podignuta optužnica protiv Ilije Jurišića, koji je nepravosnažnom presudom Okružnog suda u Beogradu, izrečenom u septembru ove godine, osuđen na 12 godina zatvora. Jurišić je osuđen jer je kao dežurni starješina u Operativnom štabu Centra službi bezbjednosti Tuzla prilikom povlačenja brigade Jugoslavenske narodne armije izdao naredbu za napad na nju. Prema optužnici, tada je ubijen najmanje 51 pripadnik JNA, a ranjeno ih je oko 50. Jurišić je naredbu, navodno, izdao nakon što ju je primio od Muhameda Bajrića, načelnika CSB-a Tuzla.

TRAŽI SE KRIVAC?

Sinan Alić, iz Fondacije Istina Pravda Pomirenje, kaže da je očekivao da će pred Tužilaštvom BiH biti obustavljena istraga, a da je presuda Iliji Jurišiću izrečena u Beogradu politička:

„Vidim da je njima lakše. Nije jednostavno raditi i djelovati pod sumnjom da si napravio neki ratni zločin - neki od njih su aktivni u političkom životu, od parlamenta države do nižih nivoa. Za iste stvari Ilija Jurišić je u zatvoru, za iste stvari je na prvostepenm, dakle nepravosnažno, osuđen na 12 godina. U naredna dva-tri dana ističe rok za žalbu. Da li će to svog odraza imati na beogradski slučaj, čisto sumnjam, jer tu je upetljana politika i njima treba neki krivac za to.“

Istraga slučaju Tuzlanska kolona biće nastavljena, ali pred Kantonalnim sudom u Tuzli i protiv drugih osoba, navodi glasnogovornik državnog Tužilaštva Boris Grubešić:

„Obustavom istrage nipošto se ne negira da se na Brčanskoj malti desio ratni zločin. Desilo se teško stradanje i puno je žrtava - i ubijenih i ranjenih. Međutim, istraga je ukazala da se ove osobe koje su bile prijavljene u istrazi ne mogu kazneno goniti i optužiti zato kazneno djelo zbog nedostatka dokaza. Obustava istrage odnosi se konkretno samo na ove osumnjičene i Tužiteljstvo BiH je ranije podiglo optužnicu koja se odnosi na učesnike pojedinačnih incidenata ratnog zločina koji su se desili u okviru dešavanja vezanih za Tuzlansku kolonu. I taj predmet protiv jednog optuženog koji je optužen za ranjavanje ranjenika, odnosno ranjenog vojnika, je proslijeđen na procesuiranje kantonalnom pravosuđu Tuzlanskog kantona.“

Na odluku Tužilaštva da obustavi istragu u slučaju Tuzlanska kolona oštro je reagovalo Udruženje logoraša RS i više nevladinih organizacija iz tog entiteta, uz ocjenu da više nemaju provjerenja u državno pravosuđe. Udruženje logoraša RS tako će, kako su najavili, prekinuti svu saradnju sa državnim Sudom i Tužilaštvom.

* * *
Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Domaći tužioci i sudije nisu dorasli zadatku?

Mandat Haškog suda biće produžen još tri godine

BiH: Odluka o produženju mandata očekivana

Topnički dnevnici, pa pregovori sa EU

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG