Dostupni linkovi

Poema "Hava majka Prijedorčanka" vječni podsjetnik na strašne zločine


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Poemom „Hava Majka Prijedorčanka“ autor Admir Muhić želi generacijama koje dolaze ostaviti pisani trag književno djelo kao podsjetnik na hiljade majki koje su tokom rata u BiH ostale bez svoje djece... Da se ne zaboravi i da se ne ponovi, kaže Muhić.

Kada su ih sredinom 1992. godine odveli sa kućnog kućnog praga iz prijedorskog naselja Zecovi, Hava Tatarević posljednji je put vidjela svojih 6 sinova i supruga... A bol ne jenjava kako godine prolaze...i kaže majka Hava kako nije lakše kada pronadjete kosti svoje djece već je puno, puno teže..

" Nije insanu dobro kada se to samo spomene samo... Toliku sam ja djecu pogubila...težak mi žeivot...Kako sam djecu ukopala nikako.. Kažu lakše je kad se kosti prinadju.. Kažem kako kome....Meni je gore kako sam ih našla... Šta nam uzradiše od djece...Odveli momke, našli kosti...Osjećam se ja slobodno ali su mi uvijek u su mi u mislima moja djeca ...Šta su mi uradili od djece".

Emotivno vezan za majku Havu Tatarević je i Mujo Begić iz Instituta za nestale BiH, regionalnog ureda u Bihaću.

"Najteži susret bio je kada smo majki Havi saopćili da smo pronašli posmrtne ostatke njene djece.. Susret sa majkom Havom u Zeocima i susreti sa svim majkama su nezbrisivo sjećanje koje kod mene kao osobe je nešto što radja nešto bolje što moju spoznaju o majci je iz temelja promjenilo. Majka Hava je personifikacija svih majki u Bosanskoj Krajini. Svaka majka na isti način", kaže Begić.

Ova poema je opomena, arhiv i dokument napisan s ciljem da se ne zaboravi i da se nikad ne ponovi, kazao je autor Admir Muhić, inače glavni imam Medžlisa IZ Karlovac.

"Ovo djelo je iznjedreno sa istinskom pažnjom prema majci Havi...Ja sam u tih sat vremena izašao iz sebe-želio sam na trenutak biti ona da vidim kako je to osjećati imao si nekoga a sada ga nemaš...Imala si sinove a sada ih nemaš..pokušao sam iznjedriti njenu bol iako nikad neću saznati" naglašava Muhić.

Ovo je njegova prva poema koju je posvećetio ženi majci koja je za njega prava junakinja i heroina, simbol svih majki Bosne i Hercegovine.

Uz knjigu se trenutno priprema i audioizdanje, te sedam nastupa na ljeto naredne godine širom BiH, gdje će se građanima kroz scenski nastup predstaviti stihovi poeme.

XS
SM
MD
LG