Dostupni linkovi

Preblage kazne za seksualno nasilje nad maloljetnicima


Ilustracija
Ilustracija
Posljednji slučaj obljube čija je žrtva 13 godišnja djevojčica ponovo je pokrenuo pitanje zašto crnogorski sudovi obljubnicima, ali i silovateljima maloljetnih osoba relativno često određuju blage kazne.

I u pomenutom slučaju počinilac je pravosnažno osuđen na 3 godine, iako je maksimalna zaprijećena kazna za nedjelo koje je počinio 10 godina zatvora.

Danilovgradski slučaj bio je povod da advokati, predstavnici NVO i roditelji ponovo od države zatraže strože kazne za seksualno nasilje nad maloljetnim osobama.

Za one koji počine obljubu ili silovanje maloljetne osobe zakon je predvidio zatvorske kazne od 1 do 10 godina zatvora. Advokat Zdravko Begović za RSE kaže da je kroz praksu došao do zaključka da sudije nijesu izricale previsoke kazne.

"Ja sam u svojoj advokatskoj praksi imao takvih slučajeva gdje je sud oglašavao krivim to lice koje je počinilo to krivično djelo nad djetetom i kazne su bile od slučaja do slučaja. Negdje kao branilac ja moram biti objektivan i reći da te kazne nijesu prestroge, međutim sud cijeni svaki konkretni slučaj. Evo, u saznanju sam da je prije nekoliko dana u sudu u Podgorici jednom starijem licu od preko 70 godina izrečena kazna za ovo krivično djelo u trajanju od 3 godine",
navodi Begović.

Žrtva obljube ili silovanja tu traumu nosi za cijeli život dok blage kazne počiniocima zapravo omogućavaju da isto nedjelo ponove, a to se kako kaže advokat Begović često dešava.

"Sud negdje takva lica osuđuje na visoke zatvorske kazne. Međutim, lica koja su prvi put počinila to krivično djelo dobijaju kazne koje su na granici i nijesu nešto velike. Međutim, imajući u vidu određene kampanje u posljednje vrijeme i akcije NVO sektora mislim da se negdje indirektno utiče i koliko mi se čini u zadnje vrijeme osjećam da su kazne za počinioce tih kaznenih djela negdje iznad prosjeka koji je bio do sada", kaže Begović.

Dokazivanje nedjela složen proces

U NVO sektoru su godinama bez uspjeha pokušavali da kod nadležnih izdejstvuju uvećanje zakonskih kazni za seksualno zlostavljanje maloljetnih osoba.

"Stvarna brojka vezana za seksualno nasilje je izuzetno visoka, a dokazivanje tog kaznenog djela je vrlo složen i težak proces u kome žena mora biti spremna da odgovara na niz za nju vrlo neugodnih pitanja. Možete zamisliti kako je to za dijete. S obzirom na to, veliki broj NVO su, a moram da kažem da smo radili sa vladinim institucijama, razmatrale nekoliko puta promjene kaznenog zakona u postupku u vezi sa seksualnim zlostavljanjem. To je dalo loše rezultate", rekla je Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće.

Seksualno nasilje u školama je posebna priča. Proteklih godina bilo je slučajeva gdje su žrtve bili učenici a počinioci njihovi profesori, upozorava Ljiljana Milonjić iz Udruženja roditelja. Podsjeća sa su rodtelji podstaknuti slučajem seksualnog zlostavljanja djevojčice u školskom kampu na Veruši prije nekoliko godina krenuli u kampanju "Pričaj o tome" koja je trebalo javnosti da otvori oči koliko je taj problem prisutan u crnogorskim školama.

Roditelji smatraju da je kaznena politika prema počiniocima obljube,silovanja ili bilo kojeg drugog oblika seksualnog nasilja nad maloljetnim osobama preblaga.

"Slučajevi na koje smo mi u tom momentu bili ogorčeni su rezultirali vrlo blagim kaznama za počinioce, a zatim u par škola gdje se to dogodilo došlo je samo do premještanja profesora i nastavnika na neka radna mjesta gdje neće biti u dodiru sa učenicima, što ne smatramo nekom posebnom kaznom", kaže Ljiljana Milonjić.

Krivičnim zakonom kazna za seksualan čin sa djetetom je do deset godina, u slučaju da je maloljetnica zatrudnjela nakon takvog čina, kazna je od dvije do 12 godina, a ako je nastupila smrt djeteta, počinilac će se kazniti zatvorom od pet do 18 godina.

Iako nakon izlaska iz zatvora ta osoba nastavlja uobičajeni život, doktori upozoravaju da oni svoja djela stalno ponavljaju.

U nekim djelovima Amerike, komšije čovjeka koji je kažnjen za pedofiliju lijepe plakate upozorenja sa njegovim likom i detaljnim informacijama o njemu.
XS
SM
MD
LG