Dostupni linkovi

Prebacivanje krivnje: Taktika Mladićeve obrane ista kao Karadžićeva


Branko Lukić, branitelj Ratka Mladića tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka Ernauta Van Lindena, 22. kolovoz 2012.
Branko Lukić, branitelj Ratka Mladića tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka Ernauta Van Lindena, 22. kolovoz 2012.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je unakrsnim ispitivanjem novinara britanskog Sky News-a Ernauta Van Lindena (Aernout Van Lynden) o događajima u Sarajevu tijekom rata.

Mladićeva obrana pri tom je koristila istu taktiku kao i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić - prebacujući krivnju za smrt sarajevskih civila na drugu stranu u sukobu. Iznerviran osporavajućim odgovorima svjedoka, general Mladić je i ovoga puta pravio probleme u sudnici.

Ista taktika obrane, kao i u haškom slučaju Mladićevog političkog šefa za vrijeme rata Karadžića, mogla se iščitati cijelo vrijeme unakrsnog ispitivanja Van Lindena, prvog svjedoka u vezi ubijanja i terora Sarajlija.

Mladićev branitelj Branko Lukić ispitujući novinara Van Lindena pokušavao je prebaciti odgovornost za smrt oko 12000 građana - na Vladu (BiH) u Sarajevu.

„Biti ću u stvari konkretan. Znate li Vi da muslimanske vlasti u Sarajevu nisu dopuštale civilima da napuste grad Sarajevo, bez obzira koje nacionalnosti bili?“, konstatirao je branitelj.
Svjedok Ernaut Van Linden na suđenju Ratku Mladiću, 22. kolovoz 2012.
Svjedok Ernaut Van Linden na suđenju Ratku Mladiću, 22. kolovoz 2012.

Osim toga branitelj Lukić je iznio tezu - da su stradali sarajevski civili - posljedica borbi oko grada zbog blizine linije fronta, a ne namjernog gađanja kao što tvrdi optužba.

Prema objašnjenju Lukića, bolnica u Sarajevu iz koje je Van Linden izvještavao o uništavanju grada, gađana je budući da je iz nje otvarana vatra na položaje VRS-a.

Za gladovanje i stradavanje civila bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici obrana je također okrivila sarajevsku Vladu. Ni sa čim od toga, svjedok Van Linden se nije složio, prisjetivši se pri tom i posjeta Srebrenici potkraj 1992.godine.

„Časni sude, u Srebrenici sam bio jedan dan i nisam naletio na nikoga tko bi nam rekao da im bosanske vlasti nisu dopuštale da odu. Oni su bili opkoljeni od strane onih koje su smatrali neprijateljima. Siguran sam da su mogli izaći iz te situacije u opkoljenoj enklavi, s vrlo malo hrane i nikakvim medicinskim zalihama – oni bi otišli“, usprotivio se svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:27 0:00
Direktan link


Branitelju Lukiću posao obrane je dodatno otežavao njegov klijent general Mladić koji mu je i ovaj put konstatno dobacivao komentare na odgovore svjedoka Van Lindena.

Lukić je to smireno podnosio kao i uvijek, no ne i južnoafrički sudac Bakone (Justice) Moloto.


„Je li bi gospodin Mladić mogao primiti na znanje – da smo mi (suci) u sudnici? Jer ukoliko gospodin Mladić to ne shvata Vijeće će biti prinuđeno da ga u nekom trenutku izvede iz sudnice“, upozorio je sudac.

Tijekom daljnjeg unakrsnog ispitivanja Lukić je svjedoka tužiteljstva optužio za pristranost u reportažama iz BiH, odnosno da nije sagledavao gubitke i situaciju na srpskoj strani. To je Van Linden odbio naglašavajući više puta kako se kretao po obje strane fronta.



Iako se suđenje trebalo nastaviti svjedočenjem novog svjedoka optužbe to se nije dogodilo jer je obrana zatražila za unakrsno ispitivanje Van Lindena čak 14 sati, nakon što ga je tužiteljstvo ispitalo za 90 minuta uvrštavajući u dokaze i njegove ranije iskaze.

Ipak Lukiću je dodijeljeno za ispitivanje dvostruko manje vremena tako da će već najavljeni svjedok Colm Doyle, bivši član mirovne misije u Bosni i Hercegovi tijekom 1992. godine, iskaz dati u četvrtak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG