Dostupni linkovi

Praznik rock and rolla: Proslava 50 godina Rolling Stonesa


Koncert Rolling Stonesa u londonskoj O2 Areni, 25. novembar 2012.
Koncert Rolling Stonesa u londonskoj O2 Areni, 25. novembar 2012.
Rolling Stonesi su u nedjelju uveče u Areni 02 u Londonu vratili sat 50 godina unazad. Prvim koncertom nakon pet godina počelo je obilježavanje 50-godišnjice jednog od najvećih svjetskih rock and roll bendova.

Pred 20 hiljada fanova, Rolling Stonesi su za dva sata na sceni dokazali da ih godine nijesu usporile. Počelo je sa „ I Wanna Be Your Man“, pjesmom koju su za njih uradili Lennon i McCartney, i trajalo bez prestanka sa specijalnim gostima - američkom R&B pjevačicom i kompozitorkom Mary J. Blige, koja je u duetu sa Jeggerom otpjevala „Grimme Shelter“ i gitaristom Jeffom Beckom koji je moćno odsvirao „I’m Going Down “.

(VIDEO: "I Wanna Be Your Man" na koncertu Rolling Stonesa u Londonu, 25. novembar 2012)


Tu su bili i bivši Stonesi Bill Wyman i Mick Taylor, uz već poznati kvartet Jagger, Ronnie Wood, Keith Richards i Charlie Watts, prvi put za bubnjevima nakon 20 godina.

„Bila je ovo godina velikih slavlja za Britaniju", rekao je Mick Jagger između pjesama "Bio je dijamantski jubilej Kraljice, ali mi nijesmo bili tu. Onda je bila Olimpijada, ali nijesmo učestvovali u tome. Ali nam je drago da smo upali ipak upali u to i sada slavimo".

„Trebalo nam je 50 godina da iz Dartforda stignemo do Greenwicha“, dodao je Jagger aludirajući na to da su im korijeni samo nekoliko milja odatle u jugoistočnom Londonu.

“Ali znate šta - uspjeli smo. I što je još bolje od toga je da još uvjek dolazite da nas vidite. Ne možemo vam dovoljno zahvaliti za to. “
Mick Jagger tokom koncerta u O2 Areni u Londonu
Mick Jagger tokom koncerta u O2 Areni u Londonu

Koncert u nedjelju bila je prva stanica mini turneje koja se nastavlja preko Atlantika gdje u SAD imaju tri koncertna termina.

Mini turneja je kulminacija nekoliko događaja posljednjih mjeseci kojima se obilježava 50 godina od kada se poznati rock band prvi put popeo na scenu u Marquee Club u londonskoj Oxford Street u julu 1962. godine.

Osim koncerata u jubilej su uvršteni i foto album, dvije nove pjesme, muzički video, dokumentrni film, kratka medijska pojavljivanja i nastup u Parizu.

A sve ovo kako pišu mediji umalo da nije bilo organizovano. Jedan od ključnih razloga što se nijesu okupljali od njihove rekordne turneje „A Bigger Bang“ iz 2007. je Woodsova borba s ovisnošću o alkoholu, dok su Jegger i Richards bili razočarani i ljuti zbog komentara koje je jedan od najpoznatijih gitarista svijeta iznio o pjevaču u autobiografiji koja je izašla 2010.

No, čini se da je sada sve izglađeno ili kako se Richards našalio u nedavnom intervjuu: ”Mi se ne možemo razvesti. Ostajemo zajedno zbog djece“.

Prve kritike povratka nakon petogodišnje pauze su pune pohvala.

„Keith Richards je rekao da je ljepota rock and rolla u tome da svake noći drugi bend može biti najbolji na svijetu. Dakle, sinoć u Areni 02, bio je povratak Rollling Stonesa lično da bi dokazali ime koji su sami i kreirali“, napisao je Neil McCormick u Daily Telegraphu. „ A to su učinili sa sa puno stila i elana“.

Pitanje na vrhu usana svih fanova Stonesa je da li će ovih najavljenih pet koncerata voditi ka novoj velikoj turneji. U nedjelju su otpjevali i dvije nove pjesme „Doom and Gloom" i „One More Shot“ koje su objavljene na njihovom posljednjem albumu sa velikim hitovima „GRRR“.

(VIDEO: "Doom and Gloom" na koncertu Rolling Stonesa u Londonu, 25. novembar 2012)


No Richards kaže da turneja od pet koncerata koja se završava u Newark Prudental Centru u SAD 15. decembra ne mora biti posljednja.

„Jednom kada naš veliki kamion počne da se kotrlja, neće se zaustaviti", rekao je za Rolling Stone magazine ostavljajući nadu fanovima.

Stonesi su se našli pod udarom kritika zbog veoma visokih cijena karta za koncerte koje se kreću od 95 do 950 funti za VIP mjesta.

No ovi veterani sa prosjekom godina od 68, branili su se troškovima koje su imali za organizaciju ovih koncerata, iako je muzički magazin Billbord izvijestio da će za četri koncerta zaraditi 25 miliona dolara, peti show je dodat naknadno.

„Svi vi tamo na jeftinim sjedištima", rekao je Jagger pogleda uprtog visoko na lijevu stranu Arene "koja i nijesu tako jeftina, je l' da. To je problem“.

Među najboljim izvedbama večeri su prema ocjeni kritičara klasici „Wild Horses“, „It's Only Rock and Roll” i “Start Me Up”.

(VIDEO: "Start Me Up" na koncertu Rolling Stonesa u Londonu, 25. novembar 2012)
XS
SM
MD
LG