Dostupni linkovi

Prazna obećanja o boljem životu, siromašnih sve više


Ilustracija, foto: cdm.me
Najveći broj gradjana Crne Gore živi sve lošije, o čemu svjedoče najnoviji statistički podaci. Uprkos činjenici da i zvanična statistika tvrdi da su je sve više građana ispod linije siromaštva i da su socijalna raslojavanja sve veća, Vlada ne prihvata odgovornost.

Dok građani Crne Gore žive sve lošije, premijer Milo Đukanović, uprkos činjenici da je na vlasti skoro četvrt vijeka, i dalje obećava bolji život:

"Mislim da ćemo tokom 2014, 2015. i 2016 godine imati ozbiljniju potrošnju novca što znači ozbiljnije otvaranje novih radnih mjesta, šansi za zapošljavanje i time za unaprjeđenje životnog standarda", poručuje Đukanović.

Osim podataka o rastućem siromaštvu, nalazi državnog Monstat-a govore da je veliko raslojavanje stanovništva postalo još veće, odnosno da 20 odsto najsiromašnijih postaje sve siromašnije, dok je 20 posto najbogatijih sve bogatije.

Ovakvi nalazi nijesu rezultat nečije slobodne procjene, već činjenica koju potvrđuju podaci da je potrošnja najsiromašnijih u ukupnoj potrošnji pala za pola procenta, a za koliko je učešće najbogatijih u ukupnoj potrošnji poraslo.

I bez državnog zavoda za statistiku jasno je da, dok najveći dio stanovništva jedva sastavlja kraj sa krajem, oni najbogatiji ne štede novac za razna zadovoljstva.
O tome, između ostalog, svjedoči ponuda novogodišnjih turističkih aranžmana agencije Grand:

"U ponudi imamo avionske i autobuske aranžmane. Što se tiče avionskih u ponudi su Los Anđeles i Las Vegas, Pariz, Rim i Istanbul, dok što se tiče autobuskih možemo da ponudimo Ohrid Atinu, Budimpeštu i Istanbul. Većina aranžmana je rasprodata, ostalo je nešto slobodnih mjesta u uglavnom autobuskim aranžmanima dok su avionsku u potpunosti rasprodati. Neki od aranžamana su bili rasprodati i prije 20 dana", kažu nam u ovoj agenciji.

Ispod linije siromaštva trenutno se nalazi 70.000 građana Crne Gore, odnosno, skoro duplo više nego 2010. Stopa siromaštva za prošlu godinu iznosila je 11,3 odsto što znači da je taj dio stanovništva imao na raspolaganju mjesečno manje od 182 eura.

Državni Zavod za statistiku ovih dana je saopštio da je značajno povećana stopa siromaštva jer je u 2011. iznosila 9,3 odsto, a 2010. je bila skoro upola manja - 6,6 odsto.

Zamjenik generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Zvonko Pavićević kaže da ti podaci odslikavaju "našu stvarnost":

"Građani Crne Gore iz godine u godinu sve teže žive, iako nas oni koji brinu o nama ubjeđuju da se bolje živi ovdje, sa nekom staistikom u koju ni mi do sada nijesmo vjerovali. No, evo posljednji statistički podaci pokazuju to što pokazuju i mi opet vjerujemo da to nije realno stanje nego da je mnogo teže. Bojimo se da se taj trend porasta airomaštva ne nastavi u slijedećoj i u 2015. godini", kaže Pavićević.

"Ja mislim da bilo koga ko prati zbivanja u Crnoj Gori ne bi trebalo da iznenadi taj rezultat jer je on rezultat vladine ekonomsek politike", navodi Boris Raonić iz Građanske alijanse.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović uprkos konstantnoj, skoro 25-ogodišnjoj vladavini, ne prihvata ni dio odgovornosti za lošu ekonomsku situaciju i nizak životni standard većine građana.

"Loš standard danas je posljedica jedan zatečenog stanja nerazvijenosti Crne Gore, a pod broj dva to je posljedica dugogodišnje globalne ekonomske krize", kaže Đukanović.

Đukanovićeva opravdanja ne drže vodu, kaže Zvonko Pavićević iz Unije slobodnih sindikata.

"Govoriti o stanju u kojem su zatekli Crnu Gori i ovo stalno prebacivanje na globalnu ekonomsku krizu to ne pije vodu. Mislim da je najveći problem u nefunkcionisanju države. Ko je zadužen da brine o životu, finansijama, privredi, cjelokupnom razvitku države? Oni su dobili mandat naroda sa onom floskulom o boljem životu. Ta priča o boljem životu koji nikako da dođe traje evo čitavu deceniju", kaže Pavićević.

"Mi imamo društvo koje se sve više raslojava i udaljava a ja ne vidim nikakvu naznaku da neko to vidi kao problem. Čak i radnici i oni koji su najugroženiji ne vide u svemu tome problem već ono što jedino u svojim očima imaju kao vid moći, taj glas na izborima koriste kao vaučer da svake četiri godine to naplate. I zato neka naprosto trpe", kaže Boris Raonić iz Gradjanske alijanse.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG