Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo zatražilo oduzimanje imovine osumnjičenima za ratne zločine


Specijalni sud i Kancelarija Tužioca za ratne zločine
Oduzimanje imovine stečene kriminalom izazvalo je „zemljotres” u srpskom podzemlju, a na udaru takvog potresa od nedavno su se našli i osumnjičeni za ratne zločine. Ova zakonska mera jedna je od najvažnijih u reformi srpskog pravosuđa, zbog čega zvaničnici u Beogradu tvrde da borba protiv organizovanog kriminala i kažnjavanje ratnih zločinaca vidno napreduje.

Prvi put u istoriji srpskog pravosuđa, Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je oduzimanje imovine osumnjičenima, a trenutno je reč o desetak osoba u dva velika predmeta koji su nedavno pokrenuti. Tužilaštvo se fokusiralo na četiri lokacije na kojima je ubijeno više od 250 ljudi, izjavio je tužilac Vladimir Vukčević.

"Ovaj zločin je počinilo tridesetak osoba koje danas u Srbiji važe za veoma bogate ljude. Svi žive u velikim vilama, voze skupocene automobile, kupili su veliki broj nekretnina i poslovne lokale. Tužilaštvo će sa novom praksom, zahtevima za privremeno oduzimanje imovine optuženima za ratne zločine, nastaviti i u budućim procesima a razmatraju se mogućnosti kako se odredbe novog zakona koje to omogućavaju mogle da se primene i na već završene procese."

Snežana Malović, Foto: Midhat Poturović
Kažnjavanje ratnih zločinaca i saradnja sa Haškim tribunalom su prioriteti srpskog pravosuđa, kaže ministarka pravde Snežana Malović, i Srbija stoji iza tvrdnje da će ispuniti svoju međunarodnu i moralnu obavezu – da uhapši optužene Ratka Mladića i Gorana Hadzića. Kazna za počinioce mora biti potpuna, tako da će u predmetu Ćuška, za zlocin nad Albancima, imovina oduzeta od osumnjičenih biti vraćena našim sugrađanima u Bujanovcu i Preševu, najavila je Malović.

"Želimo i da na taj način kaznimo zločin i ispravimo nepravdu koja im je učinjena 1999. godine. Unapred se radujem što ćemo moći da pomognemo opštinama Preševo i Bujanovac da ta sredstva iskoriste za škole, obdaništa, i socijalne ustanove, i da i tako poboljšamo kvalitet života građana ovih mesta, kako Srba tako i Albanaca."

Svaka informacija će biti proverena

Imovina će biti oduzeta i Miloradu Ulemeku zvanom Legija, osuđenom zbog ubistva predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića, jer je tužilaštvo podnelo zahtev da mu se trajno oduzme kuća u Beogradu.

Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal, veruje da se zakon o oduzimanju imovine može smatrati simbolom i vesnikom reforme srpskog pravoduđa koja, kako tvrdi, već daje ozbilje rezultate, posebno i kroz međunarodnu saradnju.

"Zaplena 2.174 kilograma kokaina bila je svetska vest. U Srbiji je to i danas jedna od glavnih tema, počev zbog konstantnog proširenja istrage na sve veći broj lica, do privremenog oduzimanja imovine koja je izuzetno velike vrednosti. želim da kažem da smo svesni da efikasna, odlučna i uspešna borba protiv organizovanog kriminala predstavlja jedan od preduslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji".

Serbia -- Interior Minister Ivica Dacic, 07Sep2009
Udar na organizovani kriminal, posebno u slučaju Šarić, doveo je do turbulencija i na političkoj sceni pa je Dragan Todorović smenjen sa mesta Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, jer su poslanici procenili da je raspravu pred tim odborom želeo da iskoristi za političku promociju njegove Srpske radikalne stranke.

Ivica Dačić
, ministar policije, poručio je da je Srbija regionalni lider u borbi protiv organizovanog kriminala i da nema razloga za paniku ili bilo kakvu zabrinutost:

"Svaka informacija koja je od značaja za policijsku istragu, ili za istragu tužilaštva, biće proverena."


Evropa jeste prioritet

Predstavnici Evropske unije i njenih država u Beogradu prate kako se Srbija bori protiv kriminala i na koji način reformiše pravosuđe, a jedna od primedbi bio je način opšteg izbora sudija i tužilaca.

Nata Mesarović, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, rekla je da će po ovom pitanju Visoki savet sudstva poštovati svaku odluku Ustavnog suda Srbije.

"Uveravam vas da Vrhovni savet sudstva prilikom opšteg izbora sudija nije vodio računa o partijskoj pripadnosti nekih ljudi, niti je bilo partijskih spiskova po kojima ćemo birati sudije. Za nas je osnovna bila stručnost, osposobljenost i dostojnost, odnosno časnost svakog sudije koji obavlja tu funkciju."

Zagorka Dolovac, republički javni tužilac, poručila je da će sve nedoumice biti rešene onako kako sugeriše Evropa:

"Potpuno smo se saglasili da neke stvari u daljem radu treba promeniti a da opet neke druge, koje nisu u potpunom skladu sa evropskim standardima, treba dopuniti i popraviti. I na mestima na kojima suprotno mislimo i imamo potpuno različite ocene, jedinstveni smo u stavu da Evropa jeste prioritet, da su sugestije Evropske komisije dobronamerne i u našem interesu."

Državno veće tužilaca saopštilo je da je spremno da donese odluku o proširenju sistematizacije, nakon koje će biti raspisati konkurs za popunu mesta tužilaca i zamenik, a koji će se odnositi na upražnjena i na nova sistematizovana mesta. Njihov ukupan broj biće između 80 i 85.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG