Dostupni linkovi

Pravosuđe i uprava u RS traže nazad stare plate


FOTO: Midhat Poturović
FOTO: Midhat Poturović
Dogovorom Vlade RS o najnižoj cijeni rada od 106 KM sa Sindikatima organa uprave i pravosuđa, obrazovanja, nauke i kulture, te Sindikatom radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske nivelisano je smanjenje plata od deset odsto s kraja prošle godine i vraćeno je pet odsto sindikatima. Međutim, iz Sindikata pravosuđa i Sindikata uprave žele da im se dodatno povećaju plate koje su smanjene još 2009. i 2010, a sa druge strane postoje najave da će poslanici u parlamentu RS tražiti vraćanje plata za pet odsto.

Ekonomska politika Vlade RS koja je budžetskim korisnicima oduzela 10 odsto plate uz obećanje o vraćanju kad se steknu uslovi preživjela je proteste budžetskih korisnika početkom godine. Iz sindikata su bili uporni i sa vladom su novim dogovorom o najnižoj cijeni rada vratili pet odsto od smanjenja. Međutim, administrativnim radnicima u pravosuđu plate su smanjene još 2009. za 20 do 30 odsto, i ovo povećanje im nije dovoljno. Oni traže dodatnih deset odsto.

„Ostajemo pri ranijim zahtjevima da nam se vrati ono što oduzeto iz 2009. godine. Dosad Ministarstvo pravde nije našlo način na koji će izvršiti nivelaciju tih plata, ali mi smatramo da se iz unutrašnjih rezervi mogu iznaći sredstva. S obzirom da Ministarstvo pravde raspolaže apsolutno uvidom kolika su novčana sredstva kojima raspolaže svaka pravosudna institucija, mi smatramo da tu ima prostora i da se može izvršiti dodatno nivelisanje plata za administrativne radnike u pravosuđu na taj način“, kaže predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović.

Ni radnicima organa uprave plate nisu povećane mnogo jer su i oni pretrpjeli smanjenje plata u dva navrata, pa žele vraćanje plata na nivo iz 2012. godine.

„Budžetski korisnici traže da se plate vrate bar na nivo iz 2012. godine. Tražili smo od vlade da se pripreme analize i da se vidi da li je već u septembru to moguće. Međutim, mi imamo dogovor koji smo postigli sa vladom prilikom potpisivanja o najnižoj cijeni rada da se u narednom periodu, od septembra pa do kraja godine, vrši izmjena ili popravka zakona kako bismo na jedan pravedniji i bolji način riješili primanja i plate zaposlenih koji koriste sredstva budžeta“, rekao je predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac.

A kada je u pitanju pomenuti Zakon o platama zaposlenih u javnim službama, Vrhovac dodaje da su zbog njega radnici pretrpjeli drastična smanjenja primanja:

„Donošenjem Zakona o platama zaposlenih u javnim službama, zaposlenim u fondovima i zavodima za zapošljavanje plate su umanjene od 35 do 55 posto.“

Nauk za izbore

Iz Vlade RS nismo uspjeli dobiti komentar o ovom pitanju, a problem vladi može da predstavlja i zahtjev pojedinih parlamentaraca o vraćanju plata poslanicima za pet odsto. Poslanik vladajućeg SNSD-a Nikola Baštinac smatra da od toga za sada neće biti ništa.

„Prvo smo sebi smanjivali plate. Kad dolazi do nekog povećanja plata, onda zašto ne bismo i mi sebi povećali? Pustićemo neko vrijeme, pa akobogda bude boljih ekonomskih kretanja i boljeg punjenje budžeta u narednim godinama pa da i parlamentarci sebi povećaju plate“, navodi Baštinac.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović kaže da parlamentarcima ne treba vraćati plate za pet odsto, jer većina ionako ima primanja koja prevazilaze nekoliko prosječnih plata u RS.

„Imate situaciju da će neko reći da mu je plata 1.000 KM, a on ima primanja 5.000 - jer imate situaciju da je jedna privilegovana kasta u ovoj zemlji napravila začarni krug gdje jedni drugima pomažu. Imate situaciju da je direktor jedne od agencija u RS u isto vrijeme i član dva upravna odbora ili nadzorna odbora drugih agencija i na taj način ima primanja tri puta veća nego što mu je plata, tako da treba dobro, dobro izanalizirati i vidjeti šta i koliko ko dobije mjesečno na svoj račun“, smatra Borenović.

Predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić smatra da bi bilo krajnje neprimjereno za parlamentarce u ovakvoj krizi tražiti povećanje, jer obični građani nemaju ni za osnovne potrebe:

„To je pokazatelj odnosa onih koje smo svi mi birali prema nama, ali i nauk za vrijeme koje dolazi – da se dobro razmisli kome i na koji način se daje glas.“

Anketirani građani ogorčeni su na ovakve zahtjeve parlamentaraca.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00
Direktan link

Da li će biti vraćanja plata budžetskim korisnicima zavisi od sredstava u budžetu, koja su ionako tanka, ali to izgleda ne brine parlamentarce jer najniža plata poslanika u Narodnoj skupštini RS iznosi 1.600 KM, a uz to dobijaju razne naknade za učešća u komisijama i raznim agencijama. Sa druge strane prosječna plata u RS iznosi 800 KM, s tim da većina zaposlenog stanovništva nema ni približno toliko, a većini budžetskih korisnika plate su konstantno smanjivane od 2009. godine.
XS
SM
MD
LG