Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Božić na Zapadnoj obali prate tenzije


Milijuni pravoslavnih vjernika danas slave Božić po Julijanskom kalendaru. U Moskvi je ruski patrijarh Kirril predvodio ponoćnu misu. Među četiri tisuće prisutnih bio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Premijer Vladimir Putin bio je u Kostromi, gradu na rijeci Volgi. U Betlehemu, deseci palestinkih vjernika su optužili patrijarha Theofilosa da crkvenu zemlju prodaje Palestincima.

U Moskvi je patrijath Kiril održao prvu božićnu liturgiju od kada je na čelu Ruske pravoslavne crkve.
Predsednik Dmitrij Medvedev poklonio je patrijarhu Kirilu ručno pisani Novi Testament

Vjerski obred prenosila je državna televizija. A nakon službe, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, poklonio je Kirilu ručno pisani Novi Testament, dok je Kiril uzvratio kolekcijom knjiga ruskih pisaca i pjesnika od 14. do 20. stoljeća.

Tokom sovjetskog doba tisuće crkava je uništeno, a crkva Spasenja Kristova u Moskvi je obnovljena u kasnim devedesetim prošloga stoljeća. Božić je postao državni praznik tek nakon sloma Sovjetskog saveza.

U nekim dijelovima svijeta , prenose agencije, Božić prate prilične tenizije.

Na Zapadnoj obali, u Betlehemu, mjestu rođenja Isusa Krista, stotine vjernika je promatralo procesiju koju je vodio partijarh Teophilos, koji je na čelu Grčke pravoslavne crkve.

Teofilosa je u crkvu dopratila specijalna policija, jer su palestinski prosvjednici optužvali patrijarha da prodaje crkvenu zemlju Izraelicima.

U Egiptu su na Kopte, koji su kršćani , pucali, za sada, nepoznati napadači. Ubijeno je šest vjernika i jedan policajac. Prema službenim podacima vlade u Kairu, oko deset posto Egipćana su kršćani. No, mnogi tvrde da je taj broj daleko veći.

Blagdan mira, kako ističu vjernici, bio je daleko do toga. No, nada i dalje ostaje, rekla je ruskinja Tamara.

“ Božić je veliki praznik za pravoslavne vjernike. To je obnova. Dobrota- ljepota i nada za svijetliju budućnost”, poručuje ova ruska vjernica.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG