Dostupni linkovi

Dekan Pravnog fakulteta u Podgorici pod istragom zbog korupcije


Ranko Mujović Foto: Savo Prelević
Ranko Mujović Foto: Savo Prelević
Na podgoričkom Pravnom fakultetu istražuje se navodna umiješanost dekana tog fakulteta u falsifikovanje ocjena, što je prvi slučaj procesuiranja zloupotrebe službenog položaja i korupcije na Univerzitetu. Dok sam dekan to demantuje, u nevladinim organizacijama koje su istraživale korupciju na Univerzitetu tvrde da je to samo vrh ledenog brijega.

Odjeljenje za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala počelo je predkrivični proces protiv dekana podgoričkog Pravnog fakulteta Ranka Mujovića, koji je u anonimnoj prijavi osumnjičen za korupciju i zloupotrebu službenog položaja. Dekan Mujović se tereti da je navodno falsifikovao ocjene i diplome, putne naloge, isplaćivao fiktivne naknade zaposlenima, te za korupciju.

U tome su navodno učestvovali i pojedini profesori i zaposleni u administraciji Fakulteta. Pominje se i konkretan slučaj asistentkinje B.L. kojoj je Mujović navodno pomogao da stekne prosjek ocjena dovoljan da bi bila angažovana kao njegova saradnica. Sve to dekan Mujović je demantovao, tvrdeći kako je razlika u ocjenama posljedica greške studentske službe, te da je sve radio po zakonu.

U međuvremenu, Komisija rektorata crnogorskog Univerziteta nakon obavljene revizije dostavila je tužilaštvu dokument u kome je, kako nam je rekao rektor Predrag Miranović, samo konstatovala da je bilo ispravki ali ne i zloupotrebe na Pravnom fakultetu:
Predrag Miranović Foto:Savo Prelević


"Samo na osnovu činjenice da je ocjena u zapisniku ispravljena ne može da se automatski izvuče zaključak da je bilo zloupotreba. Komisija jeste, mogu to da kažem i potvrdim, konstatovala da je bilo ispravki, ali ona nikakve zaključke nije izvodila na osnovu toga."


Kupovne diploma


Podsjetimo, nakon nedavnog istraživanja o korupciji na Univerzitetu, koje je sprovela sama ta ustanova, rektor Miranović je izjavio kako je zadovoljan rezultatima:

"Zadovoljan sam pozicijom univerziteta u skali percepcije korupcije u društvu, što pokazuje da naši studenti ne smatraju da je visoko školstvo korumpirano u mjeri u kojoj je taj problem izražen u ostalim segmentima društva. Za mene su, takođe, očekivani i rezultati koji govore o tome koliko je rasprostranjena korupcija po fakultetima univerziteta jer većina studenata smatra da je mali broj profesora uključen u koruptivne radnje."


Daliborka Uljarević
Za razliku od istraživanja koje je sproveo sam Univerzitet, podaci do kojih su u sopstvenom istraživanju došle nevladine organizacije pokazalo je da između petine i trećine građana ima direktna saznanja o korupciji na Univerzitetu. Daliborka Uljarević iz Centra za Građansko obrazovanje primjećuje kako slučaj na Pravnom fakultetu to samo potvrđuje:

"Ovo je naravno tek početak i vrh ledenog brijega onoga što se dešava na samom univerzitetu i zato je presudno važno da se ovaj slučaj uradi veoma pažljivo i da oni koji su počinili koruptivna djela odgovaraju ne samo krivično već i da im se uvedu mjere zabrane obavljanja naučno nastavnog rada. Vrlo je realno očekivati da ovo nije izolovan slučaj, ali naravno treba sačekati da se sve istraži. Mi imamo isto tako anonimne podatke na fakultetima u Crnoj Gori na kojima je moguće kupiti diplomu, a da vi nikada ne uđete u zgradu fakulteta, a da sve to bude urađeno i papirološki potkrijepljeno."


Iskustvo po pitanju korupcije u obrazovnom sistemu u okruženju pokazalo je da sam Univerzitet nije kadar da prepozna i izbori se sa tom pojavom, već da na scenu moraju da stupe državni istrazni organi. To pokazuje poznati slučaj INDEX u Hrvatskoj kada je u samo jednom danu uhapšeno 105 osoba sa dva fakulteta. Akcijom je rukovodio Dinko Cvitan, šef Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala USKOK:

"Najbitnije je u cijeloj situaciji je da se ostvare mehanizmi samokontrole unutar sveučilišta. Naime, sveučilište i fakulteti moraju transparentno provoditi postupak nastave obrazovanja kao i postupak ocjenjivanja i sve učiniti dostupnim, transparentnim kako bi se izbjegle bilo kakve mogućnosti nezakonitog i neprirodnog postupanja. Na žalost, kod nas na dva fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je bila takva situacija koja je iziskivala intervenciju represivnih organa i tako su USKOK i policija na osnovu dojava i na osnovu analize onih spoznaja i saznanja koja smo imali od ranije, upustili smo se u tu akciju koja je rezultirala i osuđujućom presudom, tako da je veći broj profesora uhapšeno sa ta dva fakulteta i izrečena im je mjera zabrane obavljanja djelatnosti sveučilišnog profesora u trajanju od pet godina."
XS
SM
MD
LG