Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svjedočenje Stoparića


Vojislav Šešelj

Svjedočenje Stoparića

Suđenje vođi srpskih radikala, Vojislavu Šešelju, nastavljeno je ove sedmice svjedočenjem bivšeg srpskog dobrovoljca koji je učestvovao u opsadi Vukovara, na šta su ga, kako je naveo, nagnali Šešeljevi govori o opasnosti od "povampirenih ustaša" i novog genocida. Iz Haga izvještava Simon Jennings.


Na ovosedmičnom suđenju Vojislavu Šešelju svoj iskaz dao je drugi svjedok optužbe, Goran Stoparić, koji je govorio o povezanosti dobrovoljaca Srpske radikalne stranke sa zločinima počinjenim u Vukovaru u jesen 1991. godine. Stoparić je tada bio pripadnik odreda Leva Supoderića, u kojem su bili i dobrovoljci Srpske radikalne stranke.

Svjedok je rekao kako ga je upravo Šešeljev govor naveo da se priključi srpskim dobrovoljcima koji su 1991. učestvovali u opsadi Vukovara:

“Ja mogu kazati, ne mogu citirati, no mogu kazati kako sam se ja osećao posle slušanja govora gospodina Šešelja - i šta sam ja mislio. Na taj način vam, možda, mogu opisati ono što je on rekao. On je mene kao slušatelja upozoravao na opasnost od povampirenih ustaša - ja govorim sad svojim rečima, časni Sude, na opasnost od novog genocida, da smo ugroženi, da, postojale su situacije koje su dovele već do ubistava, do progona. Znači, ono što sam, slušajući gospodina Šešelja, ja zaključio je da je upravo to tako i da ja kao čovek, kao Srbin, kao građanin, moram uzeti učešće u tome.”


Šešelj je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini u periodu od 1991. do 1993.godine. Prema optužnici koja protiv njega podignuta, Šešelj je svojim govorima i javnim nastupima potpirivao mržnju prema nesrbima i time poticao srpske dobrovoljce, koji su se borili u Hrvatskoj i Bosni, da čine zločine protiv tamošnjeg stanovništva.

U vrijeme pada Vukovara, u jesen 1991., Stoparić je bio u jedinici Leva Supoderića, sačinjenoj uglavnom od srpskih dobrovoljaca. On je ove sedmice sudijama Haškog tribunala govorio o zločinima koje su počinli pripadnici ove jedinice - uključujući silovanja, zlostavljanja i surova ubistva zarobljenih hrvatskih vojnika i civila - ali je tvrdio da se radilo samo o “pojedinačnim slučajevima”:

“Ja ne mogu reći da je to odred Leva Supoderića organizovano i konstantno činio. Znači, to su pojedinačni slučajevi koji su doveli do tih užasnih zločina. Znači, ja sam verovao ljudima s kojima sam se borio, verovao sam gospodinu Šešelju, Srpskoj radikalnoj stranci. Svideo mi se taj program, svideo mi se nastup, smatrao sam upravo tako kako je program Srpske radikalne stranke smatrao - da moramo da odbranimo naše interese. I zbog toga sam se i priključio.”

Suđenje Vojislavu Šešelju prekinuto je 17. januara, a razlozi zbog kojih je došlo do prekida nisu bili dostupni javnosti jer se o njima govorilo na zatvorenoj sjednici. Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 22. januara.

XS
SM
MD
LG