Dostupni linkovi

'Pravda za Mahira': Stop vršnjačkom nasilju u bh. školama


Sarajevo: Šetnja za Mahira
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Šetnja za Mahira

Nekoliko hiljada građana Sarajeva mirnom šetnjom, nazvanom "Pravda za Mahira", od centra Sarajeva do Zgrade zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine upozorilo je na opasnost vršnjačkog nasilja u bosanskohercegovačkim školama.

Građani su se okupili na inicijativu Facebook grupe "Pravda za Mahira", a šetnja je organizovana tačno četrdeset dana od smrti četrnaestogodišnjneg Mahira Rakovca koji je zbog, kako se sumnja - vršnjačkog zlostavljanja u školi, počinio samoubistvo.

U potpunoj tišini ulicama Sarajeva prošetali su roditelji sa djecom, učenici, penzioneri, javne ličnosti. Na čelu kolone bila je Mahirova majka, Alisa Mahmutović, poočim Dubravko Lovrenović i drugovi iz školskih klupa.

Na platou ispred Zgrade zajedničkih institucija BiH još jednom je zatraženo da se zakoni koji tretiraju vršnjačko nailje i maloljetničko prestupništvo moraju pooštriti, te da se cjelokupno društvo uključi u suzbijanje nasilja nad djecom.

Alisa Mahmutović kaže da je njen jedini cilj istina o Mahirovoj smrti i pravda za svu zlostavljanu djecu. Zahvalila se policiji i Tužilaštvu Kantona Sarajevo, za koje kaže da odgovorno rade svoj posao.

"Ovo jeste Mahirova priča, ali i priča mnogi drugih Mahira kojih možda danas ima među nama, i koji pate u tišini. Ovdje smo zato za sve Mahire, za sve zlostavljane i protiv svih škola gdje se nasilje zataškava", poručila je ona.

Podsjetila je da je danas je četrdeseti dan od Mahirove smrti.

"Od tog kobnog dana drugačije percipiram vrijeme. Hvala vam što ste tu, da ovu patnju podijelim s vama. Hvala vam što niste savili kičmu, nego ste ustali zajedno s nama da tražimo istinu o Mahirovoj smrti", poručila je Mahmutović.

Mahirova drugarica iz školske klupe, iz škole "Aleksa Šanti", u koju je on došao nakon što je napustio Međunarodnu školu na Ilidži, Amira Agić, prisjetila se prvog susreta sa njim, iskrenosti i prijateljstva koje je kako je rekla kratko trajalo, ali zauvijek obilježilo njen život.

"Od samog početka pa do kraja, iskazivao je poštovanje, podršku i ljubav. Nikada, ama baš nikada, neću zaboraviti taj njegov osmijeh", kazala je Agić.

Mahir Rakovac
Mahir Rakovac

Šetnji "Pravda za Mahira" pridružila se još jedna majka, čiji je sin Harun, prije šesnaest mjeseci poginuo od udarca zadobijenog u školskoj učionici. Azra Mujkić pročitala je pismo koje je napisala u Harunovo ime.

"On živi i dalje u nama, a nama je ostala borba za istinu i pravdu i da svi shvate da naša djeca nisu igračke niti stvari koje se mogu kupiti ili zamijeniti", navela je Mujkić..

Drubravko Lovrenović, Mahirov poočim, zahvalio se svima koji su pružili podršku i pomoć porodici, te dodao da iskreno vjeruju da će institucije sistema raditi svoj posao i obezbijediti pravdu za Mahira.

"Da bismo postigli puni efekat ovoga skupa, moramo zajednički raditi na tome da se mijenjaju postojeći zakoni. Zahvaljujemo vam još jednom na dosadašnjoj podršci i molimo vas u uvjerenju da ste na pravoj strani, budite uz nas", rekao je Lovrenović okupljenim građanima.

Osim Sarajeva simbolične šetnje su organizovane u Tuzli, Zenici, Cazinu, Zavidovićima, Goraždu, Konjicu i drugim gradovima. Šetnje sa porukom "Pravda za Mahira" takođe su organizovane i u mnogim evropskim gradovima.

Učesnicima su podijeljene ljubičaste vrpce kao simbol borbe protiv nasilja nad djecom.

XS
SM
MD
LG