Dostupni linkovi

Dugi put do pravde


Sjedište Agrokora, Zagreb
Sjedište Agrokora, Zagreb

Cijeli dan tužitelji ispituju deset jučer privedenih bivših Agrokorovih direktora i dvoje revizora koji su, prema nalogu za uhićenje, žmirili kod revizija Agrokorovog poslovanja. Do navečer će se znati kome će biti određen jednomjesečni pritvor. Njih dvanaestero i oca i sinove Todorić kaznena prijava nove Agrokorove uprave tereti za štetu koncernu od preko milijardu eura.

Protiv svih osumnjičenih u slučaju Agrokor policija je podnijela kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Nakon jučerašnjih 12 uhićenja, danas do kraja dana biti će otvorena istraga za financijski kriminal enormnih razmjera u Agrokoru posljednjih 12 godina.

Bit će jasno i tko od desetero bivših Agrokorovih bossova i dvoje revizora koji su, prema nalogu za uhićenje, žmirili kod revizija Agrokorovog poslovanja ostaje u jednomjesečnom pritvoru.

Otac i dvojica sinova Todorića koji su u Londonu, još nisu dobili poziv da se jave policiji, ali policija je od njihovih odvjetnika zatražila i dobila njihove kontakte.

"Prema mojim saznanjima, čim primi poziv on će krenuti put Zagreba", kaže odvjetnik Ante Todorića, Rajko Čogurić.

O planovima Antinog oca, Ivice Todorića, odvjetnik Čedo Prodanović kaže: "Vratit će se kad bude trebalo".

Do podneva je ispitano šest od dvanaest jučer privedenih i nitko nije priznao krivicu, ali jedan od njih, član uprave koncerna Agrokor zadužen za sektor hrane Mislav Galić, teretio je Ivicu Todorića.

"Kao član Uprave za hranu, Mislav Galić je u cijelosti porekao doticaj s donošenjem financijskih odluka u kojima nije sudjelovao. U sklopu svoje obrane, Mislav Galić predao je i dokument kojim potvrđuje navode svoje obrane, a iz kojeg proizlazi tko je zapravo u Agrokoru bio zadužen za donošenje financijskih odluka u društvu. To definitivno nije bio Mislav Galić", ističe odvjetnica Galića, Dubravka Krklec​.

Misli li na Ivicu Todorića? Odvjetničin odgovor bio je vrlo jasan: "Tako je!".

Todorić kaže kako je postupak protiv njega politički progon, obračun i urota.

Međutim, ako su urotnici hrvatske vlasti, policija i pravosuđe, kako objasniti da se i međunarodna središnjica ugledne revizorke kuće Baker Tilly javno odrekla svoje hrvatske podružnice, kada je nakon nove nezavisne revizije postalo jasno da su njihovi ljudi u Hrvatskoj godinama žmirili kod revizija Agrokorovog poslovanja, i to ne na jedno, nego na oba oka?!

Nakon što se otvori istraga, dug je put do suđenja i presude.

"Znamo da su raniji, puno jednostavniji postupci trajali godinu i po dana prije nego što je podignuta optužnica, dakle to je onaj rok što ga istražitelji imaju na raspolaganju da sa svim dokazima krenu pred sud. Naravno, sve se to može dodatno prolongirati ovisno o tome hoće li se gospodin Todorić pojaviti u Hrvatskoj i hoće li odgovarati na sva pitanja", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) dobra poznavateljica teorije i prakse hrvatskog pravosuđa, novinarka Telegrama Ana Raić Knežević.

A kada postupak jednom krene – pred hrvatskim pravosuđem ostaje problem izuzetnog nepovjerenja što ga prema njemu gaji hrvatska javnost.

Anketa jedne privatne televizije pokaza je da 98 posto ispitanika hrvatskom pravosuđu – ne vjeruje.

Na slobodi je Miroslav Kutle, na slobodi je Tomislav Horvatinčić, na slobodi je Leon Sulić, Ivo Sanader je opet završio u bolnici pa će se ponovljeni postupak protiv njega još dodatno produljiti.

Hoće li se toj grupi pridružiti i otac i sinovi Todorić?

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG