Dostupni linkovi

Zakonom zabraniti fizičko kažnjavanje dece


Više pažnje posvetiti pravima deteta
Više pažnje posvetiti pravima deteta
Prava dece u Srbiji poslednjih dvadeset godina, od kada je svet doneo Konvenciju o pravima deteta, više se poštuju, ali je nasilje nad najmlađima u porastu.

Zbog toga će uskoro zakonski biti zabranjeno fizičko kažnjavanje dece.

Nasilje nad decom u Srbiji u porastu je od 2005. godine, a samo u 2008. više od 3.000 najmlađih bili su žrtve nasilja, pokazale su najnovije anlalize. Ljiljana Lučić, potpredsednica Saveta Vlade Srbije za prava deteta, izjavila je da podaci pokazuju da su počinioci nasilja nad decom u čak 80 odsto slučajeva najbliži srodnici, i najavila najavila skore izmene Zakona o porodici kojima će izričito biti zabranjeno fizičko kažnjavanje dece.

"Dominira emocionalno, a odmah zatim i fizičko nasilje. Na žalost, iz svih podataka je jasno da se ogroman procenat nasilja dešava u porodici. Dakle, otac, majka, oba roditelja, bliski srodnici su pocinioci nasilja nad decom."

PRIMENA VEĆ SLEDEĆE GODINE?

Izmene Zakona o porodici po hitnom postupku trebalo bi da budu usvojene krajem ove ili početkom iduće godine. Snežana Stojanović Plavšić, iz skupštinske Radne grupe za prava deteta, izjavila je da Srbija ima zakone za zaštitu deteta, ali da su i dalje prisutni veliki problemi.

"Ono što je za Srbiju stalni izazov su dosledno sprovođenje ovih zakona I kontrola njihove primene. Imali smo brojne pokušaje da formiramo skupštinski odbor koji će se baviti decom, međutim do sada poslanicima nije bilo dovoljno važno da on postoji. Zato ga ni dan danas nemamo."

Bjorn Hagen, predstavnik međunarodne organizacije "Save the children", kaže da bi zakonska regulativa u Srbiji trebalo da bude usaglašena sa zakonima o zaštiti dece u Evropi, gde je fizičko zlostavljanje strogo zabranjeno.

"Na primer, u Norveškoj mogu biti uhapšeni roditelji koji vrše nasilje nad detetom. Postoji još niz zakonskih mera koje se preduzimaju u takvim slučajevima, kao što je i oduzimanje starateljstva pa i oduzimanje deteta nasilnicima."

U SVETU RIGOROZNE KAZNE

U zemljama zapadne Evrope postoji i dečji ombudsman kome mogu da se obrate najmlađi koji su izloženi nasilju ili diskriminaciji. Konvenciju o pravima deteta Srbija, odnosno tada Savezna Republika Jugoslavija, ratifikovala je 1991. godine.

Snežana Malović, ministarka pravde u Vladi Srbije, kaže da se od tada zaštita dečjih prava znatno popravila, ali i da će država nastaviti da unapređuje zakonsku regulativu u oblasti zaštite najmlađih.

"I daće adekvatno oruđe Posebnom odeljenju Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da procesuira pocinioce teških krivičnih dela protiv dece koja su izvršena putem interneta. Naglašavam i to da posebno treba voditi računa o zaštiti dece u medijima."
Snežana Malović

Odnos medija prema maloletnicima u Srbiji je posebna priča, jer se na primer često dešava da im se krše prava tako što se objave imena žrtava, počinilaca ili njihove fotografije. Istraživanja su pokazala da trećina tekstova u srpskoj štampi koji su posvećeni deci direktno govori o nasilju, odnosno o tome da su deca ili počinioci ili žrtve nasilja.

Ivica Dačić, srpski ministar policije, rekao je da se se kroz senzacionalističke medijske priče deca zloupotrebljavaju I pozvao novinare na etiku.

"Treba napraviti jasnu granicu između izveštavanja o događaju i kršenja zakona i konvencija o pravima deteta. Neetičko izveštavanje, osim šoka kod čitalaca, izaziva i čak podstiče nasilje. Oni koji vrše nasilje žive za to da o njihovom nasilju pišu mediji, i baš zato posvećivanjem velike medijske pažnje takvim slučajevima podstiče se spirala nasilja prema deci."

Uprkos deklarativnom zalaganju, deca nisu glavna tema kojom se bavi srpska vlast, kaže Snežana Stojanović Plavšić, jer su mnoga od njih i danas, pored nasilja, ugrožena siromaštvom i raznim oblicima diskriminacije. Međutim, alarmantno je i to, poručuje na kraju Snežana Stojanović Plavšić, što su najmlađi često i manipulisani u političke svrhe.

"Recimo, da li je interes deteta da mu stavite šajkaču na glavu i odvedete ga na neki nacionalistički skup, ukoliko u političkim kampanjama deca igraju aktivnu ulogu, ili ako neki političar svoje dete dovede na neku televiziju kako bi mu se svi divili kako ume lepo da peva… Ili je interes deteta da država sagleda probleme koje ima u ovoj oblasti i suoči se sa njima."

Skupština Srbije saopštila je, povodom Svetskog dana deteta, da je neophodan sistemski rad čitavog društva na zaštiti prava dece I podizanje svesti o važnosti ovog pitanja.
XS
SM
MD
LG