Dostupni linkovi

Haški sud: Praljku naloženo hitno vraćanje u pritvor


Slobodan Praljak
Slobodan Praljak
Raspravno vijeće iz procesa protiv bivših čelnika tzv. Herceg-Bosne, naložilo je Slobodanu Praljku da se s privremene slobode odmah vrati u hašku Pritvorsku jedinicu UN-a.

Iako se haško tužiteljstvo nedavno žalilo na odluku Raspravnog vijeća kojom je bivšem generalu HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) određen kućni pritvor u nastavku boravka na privremenoj slobodi, Praljak si je više sam kriv za vraćanje u pritvor.

Tužiteljstvo je zatražilo naredbu o hitnom vraćanju optuženog u haški pritvor UN-ovog suda, budući da se po mišljenju optužbe, Praljku ne može vjerovati da neće pokušati pobjeći, nakon što mu je nedavno Tajništvo suda naložilo vraćanje skoro 3,3 milijuna eura koje je dobio za pokrivanje troškova obrane.

Raspravno vijeće je nakon zahtjeva Tajništva naredilo kućni pritvor za Praljka u Zagrebu, kako bi se smanjio rizik bijeg.

Praljak se nije žalio na odluku o kućnom pritvoru, ali je u povjerljivom podnesku 24. kolovoza ove godine tražio od Vijeća da mu produži privremenu slobodu za još tri mjeseca, pod uslovima utvrđenim odlukom 2011.koja ne predviđa kućni pritvor. Praljak je zatražio da ukoliko Vijeće to odbije, neka se naloži njegov povratak u pritvor UN u Den Haag.

Raspravno vijeće je u objavljenoj odluci navelo da optuženi ni na koji način nije pokazao zbog čega je kriva odluka o pooštravanju uslova njegovog boravka na privremenoj slobodi, niti je predočio nove činjenice koje bi opravdale preispitivanje zaključaka sudaca o kućnom pritvoru 23.kolovoza ove godine.

Budući da je i sam Praljak alternativno tražio povratak u pritvor tribunala, Vijeće je odlučilo udovoljiti njegovom zahtjevu te isto i naložilo.

General Praljak, zajedno s još petoricom bivših lidera bosanskih Hrvata – Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem - čeka izricanje prvostupanjske presude za progone, ubojstva, razaranja, zatočavanja i deportacije Bošnjaka 1993. i 1994. godine na područjima pod kontrolom takozvane Herceg Bosne.

Za njega je zatražena kazna od 40 godina zatvora.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG