Dostupni linkovi

Kijev Prajd ove godine u Varšavi, maršira se za prava Ukrajinaca


Detalj sa Prajda u Kijevu 2021. godine. Ovogodišnji Prajd u glavnom gradu Ukrajine ne održava se jer je u zemlji, nakon ruske invazije, uvedeno vanredno stanje koje ne dozvoljava velika okupljanja. Poruka mira i zaštite prava Ukrajinaca biće poslata iz Varšave.

Najveći događaj za zaštitu ljudskih prava LGBTQ zajednice u Ukrajini, Kijev Prajd, održava se 25. juna, ali ne na ulicama ukrajinskog glavnog grada, već u Varšavi.

Kijev Prajd će se pridružiti Paradi jednakosti u Varšavi, sa ciljem da se međunarodnoj zajednici još jednom skrene pažnja na ukrajinsku borbu za slobodu.

"Marširamo za političku podršku Ukrajini i marširamo za osnovna ljudska prava ukrajinskog naroda", rekao je direktor Kijev Prajda Leni Emson.

"To nije proslava. Čekaćemo pobedu da proslavimo", naglasio je on.

Među civilima i vojnicima koje su ubile ruske snage nalaze se lezbejke, gejevi, biseksualci i transrodne osobe, podseća AP. Dodaje se da je u Ukrajini nedavno postojao pritisak da se priznaju istopolna partnerstva. Između ostalog, i zbog potrebe da se partneri međusobno sahranjuju u ratu.

Ako bi zemlja bila poražena, to bi bila tragedija za ukrajinski narod u celini, ali LGBTQ ljudi bi rizikovali da budu "potpuno izbrisani" - ubijeni, primorani da pobegnu ili da sakriju svoj identitet, rekao je Emson. Njegova organizacija takođe vodi sklonište za LGBTQ osobe koje su pobegle sa ukrajinske teritorije koju su okupirale ruske snage.

'Život nije četiri zida'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

U manifestu, Kijev Prajd ukazuje da geografska granica između demokratske Ukrajine s jedne strane, i autokratske Rusije i Belorusije s druge, "nije samo linija razdvajanja između država, već i granica između teritorije slobode i zona ugnjetavanja".

Rusija je 2013. usvojila zakon kojim se zabranjuje prikazivanje homoseksualizma maloletnicima, što grupe za ljudska prava vide kao način da demonizuju LGBTQ osobe i da ih diskriminišu. Nazvan Zakonom o "gej propagandi", uveden je usred većeg kršenja građanskih sloboda u Rusiji, a inspirisao je i donošenje sličnog zakona u Mađarskoj prošle godine.

Kijev Prajd ove godine nije mogao da se održi u glavnom gradu Ukrajine jer vanredno stanje sprečava velika okupljanja, objasnio je Emson.

U subotu će on predvoditi Paradu jednakosti u Varšavi — što je jedan od mnogih načina kojima Poljaci pružaju podršku susedima.

Konzervativna vlada Poljske je snažan saveznik Ukrajine, slala je humanitarnu pomoć i oružje i dozvoljavala da se preko njene teritorije prenosi pomoć iz drugih zemalja.

Poljska vlada je međutim, poslednjih godina, zaoštrila stav o pravima LGBTQ zajednice. Pokret za prava ove zajednice prikazala je kao napad na katoličku tradiciju nacije, ponavljajući retoriku koja stoji iza ruskih i mađarskih zakona. Ali, poljsko društvo sve više prihvata LGBTQ ljude, ukazuje AP.

Leni Emson je rekao da su organizatori Kijev Prajda razmatrali i druge evropske prestonice, ali da su odlučili da je Varšava ipak najbolje mesto za održavanje.

LGBTQ osobe u Ukrajini i dalje se suočavaju sa značajnom diskriminacijom, ali su prava napredovala poslednjih godina jer je zemlja pokušavala da se približi Zapadu.

Evolucija LGBTQ prava može se porediti sa razvojem Kijev Prajda od osnivanja pre deset godina, ukazuje AP. Učesnici Prajda, uprkos policijskoj zaštiiti, pretučeni su 2012. godine, kada su na ulice Kijeva izašli demonstranti koji su se protivili maršu ponosa. Ipak, kijevski Prajd se tokom godina razvijao, sa 7.000 učesnika prošle godine.

Predsednik Volodimir Zelenski, čije je ratno vođstvo države privuklo pažnju poslednjih meseci, stekao je poštovanje LGBTQ osoba u Ukrajini kada ga je jedan čovek, uz homofobičnu retoriku, provocirao na konferenciji za novinare 2019. godine.

Zelenski je ljutito uzvratio: "Ostavite te ljude na miru, za ime Boga".

Od tada je, međutim, njegova stranka preduzela korake koje aktivisti za prava LGBTQ zajednice vide kao pretnju njihovoj borbi, navodi AP.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG