Dostupni linkovi

Sukob zadarskih i beogradskih đaka u Pragu


Prag
Učenici Srednje medicinske škole iz Zadra napali su učenike beogradske Matematičke gimnazije ispred hotela u Pragu. Lakše su povređeni jedan profesor i turistički vodič agencije koja je organizovala ekskurziju, a deca su provela noć u autobusu.

Kako kažu u agenciji "Modena trevel" iz Novog Sada, koja je organizovala ekskurziju, veći incident izbegnut je zahvaljujući tome što su se đaci i profesori iz Srbije sklonili u autobus.

Incident se dogodio prošle noći, kada su se učenici Matematičke gimnazije iz diskoteke vraćali u svoje sobe. Na hotelskom parkingu, dok su izlazili iz autobusa, sačekali su ih đaci zadarske škole koji su počeli da ih vređaju.

Na insistiranje profesora, đaci iz Srbije vratili su se u autobus, čime je sprečeno da neko bude povređen.

“Naši učenici su se između dva i pola tri vraćali iz organizovane posete diskoteci i u trenutku kada su izlazili iz hotela, mučki su napadnuti. Bila je napravljena prava noćna zaseda za naše učenike koji ih apsolutno ničim nisu isprovocirali. To se srećom završilo dobro, ali su nastradali vodič i jedan od profesora kada su se isprečili”, kaže Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

Učenici i profesori beogradske gimnazije noć su proveli u autobusu, a oko šest sati ujutru, novosadska agencija je organizovala premeštaj naših učenika u drugi hotel. Direktor agencije kaže da je vodič odgurnut kada je pokušao da uđe u hotel i razgovara sa upravom.

Tokom jučerašnjeg dana turistički vodič, jedan od profesora i predstavnik našeg konzulata u Pragu, u praškoj policiji su dali izjave. Iako su roditelji iz Beograda insistirali da se deca vrate sa puta, uz garancije škole i agencije oni će na ekskurziji ostati još dva dana, kako je prvobitno planirano.

Osuda Ministarstva spoljnih poslova

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je “oštar demarš ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom incidenta koji se dogodio u Pragu. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije osuđuje svaki akt etnički motivisanog nasilja.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije želi najbolje moguće odnose sa svim zemljama u regionu i nastaviće da preduzima aktivnosti na daljem unapređenju međusobne saradnje, navodi se u demaršu.

Hrvatska negira da je bilo fizičkog obračuna

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske Mario Dragun potvrdio je da je u Pragu došlo do sukoba između hrvatskih i srpskih učenika, navodeći da je u pitanju "samo verbalni sukob, bez materijalne štete ili povređenih".

Dragun je, u izjavi za "Indeks.hr", rekao da je ministarstvo iz ambasade u Pragu dobilo informaciju kako je između hrvatskih i srpskih učenika došlo do "verbalnog sukoba i naguravanja", ali da nije bilo povređenih ni materijalne štete.

Protiv hrvatskih učenika neće biti podnete nikakve prijave, rekao je Dragun i dodao da su učenici obe škole nastavili program svojih maturskih ekskurzija.
XS
SM
MD
LG