Dostupni linkovi

Počelo suđenje za ubistvo Floyda, prvi dokaz video njegove smrti


Policajci kleče u znak sjećanja na Georgea Floyda tokom protestnog marša nakon njegovog ubistva, SAD
Policajci kleče u znak sjećanja na Georgea Floyda tokom protestnog marša nakon njegovog ubistva, SAD

Video Afroamerikanca Georgea Floyda koji se bori za dah u osnovi je glavni dokaz na suđenju policajcu iz Minneapolisa osumnjičenom za ubistvo, koji je držao koljeno na Floydovom vratu dok je ovaj govorio da ne može da diše, prenosi AP.

Tužilac Jerry Blackwell je na početku suđenja u slučaju Floyd pokazao poroti snimak prvom prilikom, tokom uvodnih riječi, nakon što im je rekao da je broj koji treba zapamtiti 9 minuta i 29 sekundi - koliko je vremena policajac Derek Chauvin držao Floyda pritisnutog na pločnik.

Bijeli policajac "nije popuštao" čak ni nakon što je Floyd s lisicama na rukama 27 puta rekao da ne može disati, rekao je Blackwell u slučaju koji je pokrenuo proteste širom svijeta zbog rasne nejednakosti.

"Stavio je koljena na njegov vrat i leđa, mrveći i drobeći ga, sve dok sam dah - ne, dame i gospodo - sve dok iz njega nije istisnut sam život", rekao je tužilac.

Chauvinov advokat Eric Nelson usprotivio se argumentima: "Derek Chauvin je radio upravo ono za što je bio obučen u svojih 19 godina karijere."

Floyd se opirao hapšenju, a Chauvin je stigao da pomogne ostalim policajcima koji su se borili da Floyda ubace u automobil, dok je gužva oko njih rasla i postajala sve neprijateljskija, rekao je Nelson.

Branitelj je također osporio da je Chauvin kriv za Floydovu smrt.

46-godišnji Floyd nije imao nijednog od vidljivih znakova gušenja, a u svom je sistemu imao fentanil i metamfetamin, rekao je Nelson. Rekao je da je Floydovo korištenje droge, u kombinaciji sa njegovom srčanom bolešću, visokim krvnim pritiskom i adrenalinom koji je prolazio kroz njegovo tijelo, izazvalo poremećaj srčanog ritma koji ga je ubio.

“Dokazi su daleko veći od 9 minuta i 29 sekundi,” rekao je Nelson.

Blackwell je, međutim, odbacio argument da je za to kriva upotreba droge ili bilo koji zdravstveni problem, rekavši da ga je usmtrilo koljeno policajca.

Chauvin (45) optužen je za nenamjerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i nehotično ubistvo. Najozbiljnija optužnica, drugostepena tačka ubistva, nosi do 40 godina zatvora. Ovo je prvo suđenje ikada prikazano na televiziji u Minnesoti.

Prva svjedokinja bila je Jena Scurry, dispečerka u policiji Mineapolisa, koja je svjedočila da je vidjela dio Floydovog hapšenja putem gradske nadzorne kamere i bila je toliko uznemirena da je pozvala dežurnog narednika. Scurry je rekla da je bila zabrinuta jer se policajci nisu pomaknuli nakon nekoliko minuta.

"Možete me nazvati cinkarošem ako želite", rekla je Scurry u svom pozivu naredniku, koji je pušten na sudu. Rekla je da obično ne zove narednika zbog upotrebe sile, jer je to izvan opsega njenih dužnosti, ali "moji su mi instinkti govorili da nešto nije u redu."

Sva četvorica službenika koji su sudjelovali u privođenju Floyda su otpušteni i uhapšeni. Ostala trojica, Thomas Lane, J Alexander Kueng i Tou Thao, optuženi su za pomaganje i podržavanje ubistva.

Video koji je pušten tokom uvodnih izlaganja na Facebooku je objavio slučajni prolaznik koji je bio svjedok kako je Floyd uhapšen nakon što je optužen za pokušaj poturanja krivotvorene novčanice od 20 dolara u maloprodajnoj trgovini. Snimke su izazvale proteste širom SAD-a i šire.

To je potaknulo pozive da se zemlja suprotstavi rasizmu i policijskoj brutalnosti. Kipovi Konfederacije i drugi simboli srušeni su širom SAD-a, a aktivisti su tražili da se smanje ili prerade budžeti policijskih uprava.

Chauvin je mirno sjedio tokom uvodnih riječi i hvatao bilješke, povremeno gledajući video.

"Boli me stomak. Boli me vrat. Sve boli", govorio je Floyd i:" Ne mogu disati, policajče." Promatrači neprestano viču na policajca da siđe s Floyda, govoreći da se ne miče, ne diše i ne opire. Jedna žena, koja je identifikovana kao zaposlenica gradske vatrogasne službe, viče na Chauvina da provjeri Floydov puls, opisuje video AP.

Tužilac je rekao da je Chauvin upotrijebio prekomjernu silu protiv nekoga kome su stavljene lisice i nije pružao otpor.

Nekoliko desetina osoba skandiralo je i nosilo natpise ispred zgrade suda dok su advokat porodice Floyd Ben Crump, svećenik Al Sharpton i članovi porodice Floyd ulazili u zgradu.

Crump je rekao da će suđenje biti test "hoće li Amerika ispuniti Deklaraciju o nezavisnosti”.

XS
SM
MD
LG