Dostupni linkovi

Kad teatar zaboli gradonačelnika Nikšića


Publika gleda predstavu, ilustrativna fotografija
Publika gleda predstavu, ilustrativna fotografija

Događaj koji je je ovih dana izazvao pomiješane reakcije kod jednog dijela Nikšićana, gradu koji ima dugu pozorišnu tradiciju i koji se prepričava po kuloarima, je neprimjerena reakcija predsjednika Opštine Veselina Grbovića i njegove supruge Lidije tokom izvođenja predstave "Sin" u Nikšićkom pozorištu i dobacivanje glavnom glumcu u predstavi Srđanu Grahovcu.

Prilikom prošlonedjeljnog izvođenja predstave "Sin" Kraljevskog pozorišta "Zetski Dom" u Nikšiću, prvi čovjek grada Veselin Grbović i i njegova supruga Lidija, revoltirani tekstom i performansom u prvom djelu predstave, dobacivali su glumcu Srđanu Grahovcu a potom u znak protesta napustili salu.

Tekst ovog pozorišnog komada govori o državi u kojoj se nije ratovalo ali se u njoj gine od zalutalih metaka, o snijegu u januaru koji iznenadi predsjednike i zavije ih na Badnje veče, o kriminalcima iz Budve i drugih gradova Crne Gore.

Ali i propituje univerzalne ljudske dileme, pa se postavlja pitanje: šta je to isprovociralo predsjednika Opštine Nikšić da tokom predstave dobacuje glumcu Srđanu Grahovcu.

"Na sastanku sam. Zauzet. Ništa", rekao je Grbović u odgovoru Radiju Slobodna Evropa (RSE).​

U SMS poruci koju je RSE uputio i objasnio povod o kojem je želio izjavu, RSE je dobio odgovor Grbovića u rečenici kojom objašnjava zbog čega je na takav način odreagovao prilikom igranja predstave "Sin".

"Čovjek je iznosio mnogo laži", napisao je Veselin Grbović u SMS poruci.

Grbović: Čovjek je iznosio mnogo laži
Grbović: Čovjek je iznosio mnogo laži

Komentarišući posljednja dešavanja glumac Srđan Grahovac kaže da je u Sloveniji i da je "na putu čuo da se podigla velika prašina nakon igranja predstave u Nikšiću". Pa Grahovac objašnjava da tekst predstave "Sin" koju je sa kolegama igrao u Nikšiću, govori o svim temama o kojima se u Crnoj Gori konstantno ćuti.

"Ali sam čuo da se digla frka oko nekog ekscesa koji se desio na predstavi 'Sin' u Nikšiću. Niti sam znao da je to gradonačelnik, niti njegova žena. A ja, kad već imam priliku da dam izjavu za RSE, ne bih govorio o tim dnevno- političkim stranputicama koje se dešavaju u Crnoj Gori – ko su gradonačelnici, kako dolaze na svoje pozicije, kako odlaze sa tih pozicija. Ja bih se izdigao na viši nivo i govorio o predstavi "Sin" koja je mnogo važnija od ove frke koja se diže svaki dan", kazao je Grahovac.

Režiser predstave "Sin" koja je izazvala burne reakcije i laičke i stručne javnosti ali i kuloarske priče Mirko Radonjić smatra da zna šta je to "nažuljalo" predsjednika Opštine Nikšić.

"Ima tu (u predstavi) više imena i više situacija koje, ne da nijesu laži, nego su potpuno fakti, samo što mi često držimo oči zatvorene prema tim faktima. Upravo tekst predstave govori o neodgovornosti i nespremnosti naše političke elite da se suoči sa sopstvenom odgovornošću u ratovima '90-ih godina prošlog vijeka i da tu odgovornost i krivicu prizna. Svi smo svjesni toga da se kože, da ne kažem ideologije, mijenjaju i to jako lako i brzo te da se potpuno smeće s uma prošlost pojedinaca ili političkih partija. I o tome jasno progovara tekst i to je ono, čini mi se, što je i 'nažuljalo' konkretno ljude u Nikšiću", smatra režiser Radonjić.

Komentarišući dešavanja direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić za RSE kaže da izuzetno cijeni glumca Srđana Grahovca i objašnjava da predstavu "Sin" u u uvodnom dijelu prati performans kako bi se ostvarila komunikacija publike i glumaca. I to je, kako Bulajić objašnjava, možda doprinijelo reakciji gradonačelnika Nikšića jer je bilo iznenađujuće za nikšićku publiku.

"Što se odrazilo i kroz reakciju predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića. Međutim, to savremeni teatar apsolutno normalno i redovno podrazumijeva. Ja nemam nikakav drugi komentar izuzev da Vi (RSE) razgovarate sa gradonačelnikom i upravo da dobijete odgovor na pitanje: šta je uslovilo da je morao tako reagovati", riječi su Bulajića.

Inače, crnogorska predstava "Sin" je interaktivan komad koji donosi priču o "sinu Senadu koji je odlučan u namjeri da započne osvetu protiv svog biološkog oca - koji je silovao njegovu majku za vrijeme rata u Bosni".

Emocionalnim obrtima, glavni junak tokom predstave od isplanirane osvete dolazi do komunikacije, potom i želje za očevim zagrljajem.

Pozorište u Nikšiću djeluje od 1884. (ilustrativna fotografija)
Pozorište u Nikšiću djeluje od 1884. (ilustrativna fotografija)

Pozorište u Nikšiću ima tradiciju dugu gotovo gotovo 134 godine, od davne 1884. godine.

Na pitanje RSE - da li zamjera gradonačelniku Grboviću što je tako reagovao u pozorištu - direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić odgovara: "To je njegov lični stav.

"Ja jednostavno na to ne mogu da utičem. Odlazak u pozorište nije ničija i nikome obaveza", kazao je Bulajić.

A da li Zoran Bulajić pamti da li se nekad to ili nešto slično dogodilo u Nikšićkom pozorištu, on kratko odgovara: "Rijetko".

Kraljevsko pozorište Zetski dom je za predstavu "Sin" nagrađeno na 29. Festivalu malih teatarskih formi, u organizaciji NETA (Nova evropska teatarska akcija), u bugarskom gradu Vraca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG