Dostupni linkovi

Oproštaj od Nebojše Popova: Ceo život u borbi za slobodu

  • RSE

Sa komemoracije Nebojši Popovu

Nebojša Popov jedinstvena je pojava srpske kulture, rekla je sociološkinja Vesna Pešić na komemoraciji održanoj u petak, povodom odlaska poznatog sociologa i aktiviste. Pešić opisuje Nebojšu Popova kao neobičnu i složenu ličnost.

„Najtačnije bi bilo reći da je Nebojša Popov ličnost iz romana, a kada bismo ga pročitali pomislili bismo da je romanopisac preterao“, kazala je Pešić podsećajući da je Popov proživeo život u političkom aktivizmu od jutra do mraka. Nije bio ničiji sledebenik, ali je ostao pregalac slobode:

„Nebojšin život i politički angažman demonstrira istinu o tome kako smo dospeli dovde. Upravo ta negativna dinamika otvaranja mogućnosti da se napravi društvo otvorenog horizonta, te kontraudari vlasti koje su silom gušile takve mogućnosti. To je dobilo najstrašniji ishod u raspadu zemlje i ratovima devedesetih godina, za koje je najodgovornija bila Srbija, zbog svoje namere da ratom stvori veliku i etničku čistu državu. Nebojšin antiratni angažman protiv takve politike, borba protiv zločina i pljačke, bio je monumentalan. Zato je Žarko Puhovski u pravu kada kaže da je Nebojša bio ta prava druga Srbija i veliki antiratni heroj.“

Vesna Pešić je takođe kazala da je zajedno sa Nebojšom Popovim dva dana uoči njegove smrti, bila među inicijatorima pokretanja časopisa „Peta Republika“.

Sa komemoracije Nebojši Popovu, foto: Vesna Anđić
Sa komemoracije Nebojši Popovu, foto: Vesna Anđić

Nebojša Popov bio je čovek od koga se uvek moglo saznati nešto novo i pametno, rekao je Željko Bodrožić, urednik „Kikindskih novina“.

„Za nas, mlađe ljude, u ono vreme devedesetih bio je uzor, učitelj i čovek koji je mnogima pomogao kada je bilo teško, koji je svojim savetima oplemenjivao ljude po celoj Srbiji. U svoje i u ime edakcije ’Kikindskih’ mogu da mu kažem jedno veliko hvala za sve što je učinio za nas svih ovih godina.“

Olivija Rusovac, novinarka i dugodišnja saradnica Nebojše Popova u časopisu „Republika“, kaže da je životni moto, filozofsko stanovište Popova bio kontra fatum, dakle, boriti se protiv sudbine, stvarati sopstvenu sudbinu. „Njegov aktivistički stav je zarazno delovao na nas u Republici“, seća se Rusovac.

Zahvalnost i od prestavnika radnika. Zdravko Deurić, iz zrenjaninske „Jugoremedije“ – protiv čije se pljačkaške privatizacije Popov godinama borio – zahvalio se ovom intelektualcu na doslednosti.

„Do kraja je istrajavao u svim idejama koje je zastupao. Jedna od tih ideja je i borba radnika i akcionara u Srbiji, za koju se on toliko zalagao. U ime svih radnika Srbije hvala mu za sve što je učinio za nas“, naveo je Durić.

Pre samo dvadesetak dana istoričarka Branka Prpa učestvovala je na predstavljanju knjige Nebojše Popova „Kako nam se to dogodilo“. Danas kada ga nema, ovako ga opisuje:

„Nebojša Popov je retka pojava na jugoslovenskoj intelektualnoj sceni. Ne zato što Jugoslavija nije imala i još uvek ima svoje intelektualce, iako ona kao država više ne postoji, nego zato što su među njima bili retki oni koji nisu bili konvertiti. Dakle, konvertitstvo je jedna od trajnih osobina jugoslovenskog intelektualnog prostora, a Nebojša Popov je primer onog drugog. Konzistentnosti jednog čoveka, konzistentnosti u njegovim idejama i u etici.“

Nebojša Popov, sociolog i jedan od najuglednijih intelektualaca Srbije i bivše Jugoslavije, preminuo je 8. aprila u Zrenjaninu, u 77. godini.

XS
SM
MD
LG