Dostupni linkovi

Turska poduzela sve mjere zaštite od požara u okolini termoelektrane


Plamen i dim iznad planina u selu Orhaniye u blizini Marmarisa, 4. august 2021.
Plamen i dim iznad planina u selu Orhaniye u blizini Marmarisa, 4. august 2021.

Turska je poduzela sve neophodne mjere zaštite na području nedaleko od termoelektrane u pokrajini Mugla, u kojoj je izbio šumski požar, izjavio je direktor za komunikacije turskog predsjednika Fahrettin Altun 5. augusta.

Sve osoblje elektrane Kemerkoj evakuirano u skladu sa sigurnosnim mjerama, naveo je Altun na Twitteru, javila je Anadolija a prenijela Beta.

Altun je dodao da timovi za vanredne situacije poduzimaju sve potrebne mjere i analiziraju situaciju na terenu.

Akcije gašenja značajno otežaju vremenski uvjeti i konfiguracija terena.

Iz elektrane su premješteni zapaljivi i eksplozivni materijali, a cisterne su pozicionirane u blizini u slučaju da se požar počne širiti prema glavnoj zgradi.

Ministar unutarnjih poslova Turske Suleyman Soylu rekao je 3. augusta da je 16.603 stanovnika iz 3.219 domaćinstava u 28 naselja evakuirano zbog požara na jugu zemlje.

Najmanje osam ljudi izgubilo je živote u požarima koji su izbili 28. jula, a vatra i dalje bukti u okolini ljetovališta Antalija i Mugla.

Dužnosnici kažu da je 167 požara u Turskoj pod kontrolom, a 16 još gori u pet pokrajina. Hiljade vatrogasaca i civila rade na gašenju požara.

Toplotni val širom južne Europe doveo je do požara širom Mediterana, uključujući Italiju i Grčku. Temperature u Marmarisu 3. augusta su dosegle historijski maksimum od 45,5 C.

Ekološke grupe i opozicioni zastupnici u Turskoj izrazili su bojazan da bi šume oštećene požarom mogle izgubiti svoj zaštićeni status, tvrdnju koju vlada odbacuje.

Kritičari upozoravaju na tu mogućnost nakon što je turski parlament u julu usvojio zakon koji omogućava predsjedniku da promijeni status šuma u lokacije za razvoj turizma ako je to za "opće dobro".

Turski zvaničnici, uključujući predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, odlučno su odbacili spekulacije i rekli da su spaljene šume zaštićene ustavom i da će biti pošumljene. Iako tačna površina spaljena u prošloj sedmici još nije poznata, dužnosnici su obećali da se pogođena područja neće transformirati u druge svrhe.

Uvjerenje vlade, međutim, nije ublažilo brige.

Kritičari su ukazali na slike šumskog područja spaljenog prije više od deset godina koje je pretvoreno u masivno hotelsko odmaralište.

Iako turski Ustav nalaže pošumljavanje šuma nakon šumskih požara, stručnjaci su upozorili da bi novi zakon koji je postao službeni uz Erdoganovo odobrenje prošle sedmice mogao dodatno otvoriti zdrave šume za turizam i izgradnju.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da će ujutro 5. augusta iz Azerbejdžana doći još jedan vatrogasni avion i dodatno osoblje, a i 40 vatrogasnih vozila će se uputiti u Tursku kako bi pomogli u gašenju požara. On je najavio da su sletjela četiri iznajmljena vatrogasna aviona, a 5. augusta će doći još dva iznajmljena aviona jedne kompanije u Izraelu.

Vrućina, niska vlaga i jak vjetar rasplamsali su požare koji su do sada ubili osam osoba i bezbroj životinja i uništili šume. Mještani su morali evakuirati svoje domove i stoku, dok su turisti bježali čamcima i automobilima.

XS
SM
MD
LG