Dostupni linkovi

Požari u regiji ne jenjavaju


Mostar u dimu od okolnih požara
Mostar u dimu od okolnih požara
Pet kuća i više pomoćnih objekata izgorjelo je u subotu u požaru na području Višegrada, nedaleko od granice sa Srbijom a deseci drugih požara prijete naseljima širom ove zemlje, najviše na području Hercegovine.

Vatrena stihija koja se aktivirala u mjestu Vardište kod Višegrada progutala je pet starijih obiteljskih kuća i dvadesetak manjih objekata koji su se nalazili u neposrednoj blizini. Požar se nastavlja širiti prema granici sa Srbijom a u njegovu zaustavljanju učestvuju mještani, vatrogasci i pripadnici Granične policije BiH.

Požari u subotu prijete i obiteljskim kućama na području Čapljine i Jablanice. Najteže je stanje nedaleko Čapljine gdje je stanovništvo napustilo svoje domove očekujući u kojem pravcu će se kretati požar.

U zaustavljanju vatrene stihije sudjeluje i jedan helikopter Oružanih snaga BiH. U subotu su vlasti u BiH objavile da će se gasiteljima priključiti i jedan turski helikopter.

Veliki požari koji danima gore nedaleko Mostara i Trebinja gasitelji ne mogu zaustaviti zbog nepristupačnog i miniranog terena.

Požari na jugu Srbije, Tara glavni problem

U Srbiji je na jugu i dalje najteža situacija oko planinskog sela Lopušnja u vlasotinačkoj opštini, gdje gori više desetina hektara borove šume. Zbog jakog vjetra, vatrogasci imaju poteškoća u lokalizovanju požara.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je rekao za TV B92 da na jugu Srbije požari svakog časa izbijaju i gase se i da ih ima puno, ali da se ljudi na terenu dosta dobro bore. On podvlači da je situacija i dalje najkritičnija na Tari, na kojoj je vatrom zahvaćena velika površina šume.

"Na Tari su naselja ugrožena, ali se čini sve da do evakuacija ne dođe, pokušavamo da intervencije i broj letova povećamo u nekoliko tačaka kako bismo uspeli da prigušimo malo ovaj izuzetno jak požar," rekao je Marić za B92.

On je potvrdio da je jedan muškarac izgorio u selu Rakova kod Čačka, kada je u njegovom voćnjaku izbio požar. Nesreća se dogodila oko 14 sati i nije povezana sa požarima na otvorenom.

U jablaničkom okrugu oko podneva izbio je i veliki požar u vinogradima i vikend naselju pored auto-puta na ulazu u Leskovac. Vatra je zahvatila oko 10 hektara vinograda, voćnjaka i livada, a ugroženo je i dvadesetak vikendica na Rudarskom brdu.

U pomoć vatrogasnim službama stigla je još jedna letjelica iz Rusije. Na niški aerodrom sleteo je avion Berijev 200. To je četvrta letjelica koja je iz Rusije upućena u Srbiju za gašenje požara. Sve četiri letjelice od subote ujuro su na terenu i pomažu u gašenju požara na Tari, kod Prokuplja i Babičke gore (Gadžin Han).

Vatrogasci su spjeli da lokalizuju ili potpuno ugase tri velika požara na teriotriji Medveđe i Lebana.

Prema riječima nadležnih, gori i šuma u podnožju Kopaonika. U subotu je lokalizovan požar koji je u petak izbio na brdu iznad Surdulice.
XS
SM
MD
LG