Dostupni linkovi

Vlasti u Ukrajini navode da je ugašen požar nadomak Černobila


Borba vatrogasaca sa požarom u Černobilu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Borba vatrogasaca sa požarom u Černobilu

Veliki požar u šumama oko nekadašnje nuklearne elektrane Černobilj je ugašen, saopštili su danas, 14. aprila, ukrajinski zvaničnici, a prenosi agencija Rojters.

U akciji gašenja učestvovale su stotine pripadnika službi za hitne intervencije i korišteni su avioni i helikopteri.

Požari koji u Ukrajini haraju više od sedam dana približili su se na manje od kilometra od napuštene nuklearne elektrane u Černobilu, ali hitne službe kažu kako je situacija pod kontrolom.

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su registrovani kratkotrajni izboji čestica cezijuma-137 u oblasti Kijeva, južno od elektrane, ali da je nivo zračenja u granicama normalnih vrijednosti i da nisu potrebne dodatne zaštitne mjere.

"Nema otvorene vatre, nego samo dima sa donjeg nivoa šume", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ostaci izgorlih šma na oko 30 kilometara od zone oko nuklarne centrale u Černobilu, 12. aprila 2020.
Ostaci izgorlih šma na oko 30 kilometara od zone oko nuklarne centrale u Černobilu, 12. aprila 2020.

Upozorenja ekoloških stručnjaka

Ekološki stručnjaci su upozoravali da bi požari mogli razbacati radioaktivni pepeo sa mjesta najveće nuklearne nesreće na svijetu 1986. godine, prijeteći stanovnicima obližnjih područja i glavnog grada, Kijeva.

Ukrajinska služba za vanredne situacije u saopštenju od 13. aprila prenosi da nivo radijacije u kijevskoj oblasti "ne prelaze prirodne vrijednosti okruženja", a da je u zabranjenoj zoni oko nuklearne elektrane radijacija "nepromijenjena".

Vatra u zaštićenoj zoni oko Černobilja, kod sela Rahivka, 5. april 2020.
Vatra u zaštićenoj zoni oko Černobilja, kod sela Rahivka, 5. april 2020.

Međutim, Greenpeace Rusija upozorava da su požari koji prolaze kroz zabranjenu zonu mnogo veća prijetnja nego što vlasti u Kijevu priznaju, te da vatrena stihija predstavljaju opasnost od izbijanja zračenja.

"Požar koji se približava nuklearnom ili postrojenju sa opasnim zračenjem uvijek je rizik", izjavio je Rashid Alimov, šef energetskih projekata u Greenpeace Rusija.

"U ovom slučaju nadamo se da će sutra padati kiša", dodao je.

'Zona je u plamenu'

Satelitske snimke američke svemirske agencije NASA - Informacije o požarima Sistema za upravljanje resursima - pokazuju da je vatra stigla do periferije napuštenog grada Pripjata, da je sasvim blizu uništene nuklearne elektrane.

Turistički operator Černobila Yaroslav Yemelianenko na Facebooku je opisao situaciju kritičnom.

"Zona je u plamenu. Lokalne vlasti izvještavaju da je sve pod kontrolom, ali u stvari vatra se veoma brzo širi na nove teritorije", napisao je.

Dim se širi iz zone oko Černobilja, kod sela Volodymrivka, 5. aprila 2020.
Dim se širi iz zone oko Černobilja, kod sela Volodymrivka, 5. aprila 2020.

Glasnogovornica Državne službe za vanredne situacije Olga Kozak izjavila je za agenciju Dpa da je situacija "definitivno ozbiljna, ali da je pod kontrolom."

Jaki vjetrovi koji šire vatru ometali su vatrogasce, koji su formirali vatrene prepreke, kako bi obuzdali širenje požara i omogućili dolazak opreme u područje zahvaćeno požarom.

Požari su počeli 3. aprila u zapadnom dijelu napuštene zabranjene zone, proširivši se na obližnje šume.

Policija navodi da je identifikovala 27-godišnjeg mještanina koji je osumnjičen za pokretanje vatre. On je istražiteljima izjavio da je zapalio nešto smeća i trave "radi zabave".

Brojne regije u Ukrajini nedavno su izvijestile o požarištima usred sušne sezone , neuobičajen za ovo doba godine.

***Uz izvještaje Dpa, Interfaxa i Reutersa

XS
SM
MD
LG