Dostupni linkovi

Dio Baščaršije uništen u požaruDženana Karabegović

U srijedu u prijepodnevnim satima na sarajevskoj Baščaršiji buknuo je požar.

Vatrogasci su uspjeli sanirati vatru koja je uništila nekoliko krovova na objektima. Vlasnici i radnici u bližoj okolini su evakuisani i nije bilo povrijeđenih.

Požar je buknuo u orijentalnom cafeu “Damask” koji je potpuno uništen i u kojem se puše nargile, koje su, kako neslužbeno saznajemo, uzrokovale vatru. Požar je zahvatio više radnji u ulici Trgovke i Sarači, ugostiteljski objekt Kolobara i poštu. Na svim objektima uništen je krov. Vlasnici radnji su evekauisani, a neki od njih kažu:

“Kad su počele sirene svirati morali smo svi da izađemo iz radnji, a I plamen se širio. Vatrogasci su počeli da saniraju vatru, ali se požar širio, jer su sve radnje u drvetu. Tako da smo i robu morali iseliti”. “ Sam sam napustio radnju, niko mi nije rekao, ali je bilo opasno”. “Ja sam bila u trafici. Ništa nisam vidjela, samo sam čula vatrogasce”.

U požaru nije bilo povrijeđenih, a vatrogasci su uspjeli sanirati vatru.

“Ovo je stari dio grada i ovdje kada dođe do požara, pošto su objekti svi fizički spojeni, požar se vrlo brzo širi prema krovnim konstrukcijama, što je bio ovdje slučaj. Imali smo svoju stanicu, došli smo na vrijeme, ali je požar već uhvatio šest objekata”, kaže Ismet Tucak, komandant Vatrogasce brigade Kantona Sarajevo.

“Ja mislim da je ovdje u pitanju samo ljudski faktor. Požar nema nikakve veze sa tehničkim karakterisitikama, jer je renoviranje bilo prije dest godina. Tada smo radili sanaciju svih krovova”, navodi načelnik Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Na licu mjesta bio je i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

“Požar se desio na pragu turističke sezone, nešto ćemo pomoći i ovo će se vrlo brzo sanirati", istakao je Behmen.

Baščaršija, gdje je buknuo požar u srijedu, je istorijski i kulturni centar Sarajeva.

Izgrađena je u 15. vijeku. Zbog velikog požara u 19. vijeku, današnja Baščaršija je dvostruko manja nego što je nekad bila.
XS
SM
MD
LG