Dostupni linkovi

Devet tijela pronađeno nakon požara u francuskom odmaralištu


Na mjesto nesreće stiglo je 76 vatrogasaca i 40 pripadnika žandarmerije i uspjeli su staviti požar pod kontrolu.
Na mjesto nesreće stiglo je 76 vatrogasaca i 40 pripadnika žandarmerije i uspjeli su staviti požar pod kontrolu.

Devet tijela je pronađeno, a strahuje se da su još dvije osobe mrtve nakon požara u francuskom odmaralištu u kojoj su bile smještene osobe sa smetnjama u učenju, piše BBC.

Gotovo 80 vatrogasaca poslato je da gasi požar u La Forgeu nakon što su hitne službe upozorene u 06:30 po lokalnom vremenu u srijedu 9. augusta.

Nestali se smatraju "potencijalno preminulima", rekao je lokalni zvaničnik.

Uzrok požara na imanju još nije jasan.

Iz zgrade je evakuisano 17 osoba, dok je najmanje jedna osoba prebačena u bolnicu.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin ranije je potvrdio da je spasilačka operacija u toku, ali je rekao da ima vjerovatno nekoliko žrtava u požaru u gradu, koji se nalazi u blizini Wintzenheima kod njemačke granice.

Na gašenje požara poslana su četiri vatrogasna vozila i 76 vatrogasaca, koji su ga brzo stavili pod kontrolu uprkos jačini vatre, dodaje se.

U ažuriranju u podne po lokalnom vremenu, vlada je rekla da vikendicu koriste dvije grupe odraslih iz dvije odvojene dobrotvorne organizacije koje pomažu osobama s invaliditetom.

Šef prefekture Bas-Rhin u istočnoj Francuskoj rekao je da se svih 11 osoba nestalih u požaru sada smatra "potencijalno preminulima", prenosi AFP.

Christophe Marot je rekao da su oni u prizemlju mogli brzo napustiti zgradu, ali ljudi na spratu nisu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da su njegove misli sa žrtvama i njihovim porodicama i zahvalio hitnim službama što su reagovale na "tragediju".

Francuska premijerka Elisabeth Borne i ministar za porodice Aurore Berge su na putu za Wintzenheim.

Na fotografijama objavljenim u lokalnim medijima vidi se da je djelomično drvena vikendica u La Forgeu skoro u potpunosti izgorjela u srijedu rano ujutro.

Zgrada je preuređena od stare štale u trokatnu kuću za odmor. Vatrogasci su rekli da je dvije trećine gorjelo prije nego što su uspjeli da stave požar pod kontrolu.

XS
SM
MD
LG