Dostupni linkovi

Povratak "Zastava oružja" na američko tržište


Pogon fabrike "Zastava oružje" u Kragujevcu
Pogon fabrike "Zastava oružje" u Kragujevcu
Prošlogodišnji devizni prihod fabrike “Zastava oružje“ bio je duplo manji nego 2010. godine i iznoso je svega 11 miliona američkih dolara, a glavni uzrok tako velikog podbačaja bio je izostanak realizacije izvoznih ugovora sa zemljama severne Afrike.

Gubitak severnoafričkog tržišta, kragujevačka fabrika pokušava da nadomesti izvozom oružja u Sjedinjene Američke Države i na bliski Istok.

Krajem prošle godine, u fabrici “Zastava oružje” boravila je delegacija jedne bliskoistočne zemlje koja je zainteresovana za otkup većeg dela fabričkih zaliha pušaka, automata i mitraljeza, čija se vrednost procenjuje na oko 12 miliona dolara.

Za razliku od tog posla, koji se još uvek drži u tajnosti, fabrički menadžment najavljuje novi prodor na američko tržište isporukom prozvoda iz standardnog programa sportskog i lovačkog oružja, ali i novih artikala.

Direktor fabrike “Zastava oružje” Rade Gromović kaže da je kupcima u SAD ponuđenširok asortiman kvalitetnih proizvoda, prilagođenih potrebama američkog tržišta.

“U ovom trenutku imamo predugovorene količine u vrednosti od 16 miliona dolara, ali svi ti karabini neće biti isporučeni u 2012. godini s obzirom da se ugovor proteže i na 2013. godinu”, kaže direktor kragujevačke fabrike oružja.

Gromović kaže da će tokom januara na Sajmu naoružanja i opreme u Americi biti potpisan još jedan ugovor sa partnerom iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Tu se praktično radi o repertivnim lovački karabinima, malokalibarskim puškama i pištoljima iz familije CZ 999. Okvirno, taj ugovor neće biti ispod 2,5 miliona dolara”, kaže Gromović.

Ti poslovi bi, prema Gromovićevim navodima, trebalo da obezbede stabilizaciju poslovanje fabrike u 2012. godini, nakon izuzetno teške 2011. u kojoj je izvoz bio samo 11 miliona dolara, odnosno duplo manji nego 2010. godine.

Međutim za nove, ambicioznije izvozne poslove, u modernizaciju proizvodnih kapaciteta trebalo bi uložiti više od 20 miliona evra, jer su pojedini proizvodni pogoni ove fabrike stare 159 godina, potpuno tehnološki zastareli.
XS
SM
MD
LG