Dostupni linkovi

Kazahstanska verzija "Borata" uzvraća udarac


Kazakhstan: Povratak Borata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
Direktan link
Velika većina građana Kazakhstana nije bila impresionirana sa svjetski poznatim filmom "Borat", snimljenim 2006. godine, koji govori o novinaru iz njihove zemlje u posjeti SAD-u.

Nije im se dopao reporter koji je nasmijao televizijsku i filmsku publiku širom svijeta, prouzrokovao diplomatsku pometnju ali i razljutio
Kazahstanski reditelj Erkin Rakishev
kazahstansku vladu jer je prikazao bivšu sovjetsku državu kao nazadnu i antisemitsku.

Producenti u Kazakhstanu su odlučili "vratiti" udarac snimanjem novog filma - "Moj brat Borat". Film govori o američkom reporteru koji je opsjednut Boratom, traži ga po Kazahstanu i tamo pronalazi bogatu i naprednu državu.

Mnogi su građani ove azijske zemlje u prethodnom filmu našli uvrjedljive tonove za nacionalni ponos. Novinar Rysbek Darei iz Almata čak kaže da je film i napravljen sa namjerom da povrijedi građane Kazahstana.

"Tada su mnogi bili vrlo ljuti, čak su i prijetili da će premlatiti autore ali nije bilo javnih protesta", kaže on.

Erkin Rakishev, reditelj novog filma, kaže da će njegov film sve staviti na pravo mjesto i kritičan je prema američkoj produkciji.

"Oni to možda zovu demokracijom, slobodom govora i ja to razumijem. Ali, vrijeđati drugu naciju? Nemaju prava na to", objašnjava reditelj.

Vlasti su u Kazahstanu blokirale internet stranicu autora filma "Borat" odmah nakon njegovog prvog prikazivanja i distributeri odbijaju da film prikažu
u zemlji. Film je zabranjen i u ruskim kinima. Podaci, međutim, pokazuju da je najveći broj DVD-a prodat baš u – Kazahstanu.

Glumac Saša Baron Koen u naslovnoj ulozi američke verzije i ujedno scenarista filma, 11 oktobar 2006
Među onima koji su vidjeli film nisu baš svi tako kritični. Tako Baltabay Zhumanov, koji je student prve godine na tamošnjoj umjetničkoj akademiji kaže da o filmu ima pozitivno mišljenje.

"Kazahstan se još uvijek mora razvijati da bi svijetu mogao nešto pokazati. Ljudi u svijetu su uz film naučili dosta o našoj zemlji. Možda mi mislimo da nas stranci vide kao nerazvijenu zemlju ali to nije tako", objašnjava Zhumanov.

Reditelj novog filma, međutim, ima suprotan stav.

"Svijet je nakon gledanja filma vjerojatno mislio da smo u ovoj zemlji svi glupi kao Borat i da živimo u nerazvijenom i primitivnom društvu. Zato će moj film pokazati pravi Kazakhstan", kaže on.

Oni koji su vidjeli prve scene tvrde da će gledaoci uživati u komediji te da očekuju uspjeh filma. Ali, da bi se taj uspjeh potvrdio producenti u Kazahstanu moraju naći distributera koji će film prikazati u svijetu.

A tamo novi film tek čeka prava provjera.
XS
SM
MD
LG