Dostupni linkovi

Argentinac među "sokolovima": Povratak u zemlju predaka


Iako prethodnih nedjelja mediji objavljuju informacije o odlasku građana iz Crne Gore i zemalja regiona tražeći bolji život, danas bilježimo i jedan povratak u zemlju predaka. Esteban Arijel Saveljić je argentinski fudbaler, crnogorskih korijena, koji je poželio da igra za fubalsku reprezentaciju Crne Gore. Želja mu je ispunjena, dobio je pasoš i zaigraće sa „sokolovima“ prvu utakmicu protiv Danske. Doček Estebana Saveljića na podgoričkom aerodromu je bio svečan.

Stupivši na tlo Crne Gore, argentinski fudbaler Esteban Arijel Saveljić je saopštio novinarima na podgoričkom aerodrom da je lijep osjećaj nalaziti se u zemlji porijekla:

„Presrećan sam zbog dolaska, iako sam malo umoran. Presrećan sam što ću biti tu i što ću učestvovati u reprezentaciji. Moj djed i otac su odavde, pa sam srećan što sam i ja stigao“.

Esteban Savejić je novi crnogorski fudbalski reprezentativac koga su mediji otkrili prošle godine kad je igrao u Rasingu. Esteban Arijel Saveljić rođen je 1991. godine u Tandilu, koji pripada provinciji Buenos Ajresa, a u kome je formirana najstarija crnogorska kolonija u Argentini, još početkom prošlog vijeka. Radi se o potomku crnogorskih iseljenika koji je poželio da igra za crnogorsku reprezentaciju. Tu poruku je prije dva mjeseca Saveljić poslao preko crnogorskog ambasadora u Agentini.Dobijanje crnogorskog državljanstva omogućili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore kojima se na tom činu Saveljić zahvalio i izrazio očekivanje da bolje upozna Crnu Goru i mjesto porijekla:

„Znam da je ovo lijepa zemlja, da ima lijepe plaže, tako su mi rekli. Razgovarao sam sa ambasadorom, pokazivao mi je slike Crne Gore. Kako bude vrijeme prolazilo vidjeću Crnu Goru. Volio bih da posjetim i svoje mjesto.“

Saveljiću su dobrodošlicu, pored predstavnika Fudbalskog saveza i navijača, poželjeli i njegovi rođaci, među kojima i Niša Saveljić, proslavljeni fudbaler i nekadašnji jugoslovenski reprezentativac Niša Saveljić:

„Ovo je stvarno jedan veliki događaj za mene jer, ranije sam to pominjao u medijima, to je neka satisfakcija za mene jer nisam dočekao da debitujem za reprezentaciju Crne Gore. Ovo je pravi događaj za mene, a i za Estebana jer je stvarno iskreno želio učešće od kad se pojavila ta mogućnost da igra za reprezentaciju Crne Gore. Sigurno očekujemo jednu veliku njegovu pomoć i sigurno će igrom doprinijeti uspjehu naše reprezentacije.“

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG