Dostupni linkovi

Povratak slovenačkih rokera: Novi život Lačnog Franza


Zoran Predin
Zoran Predin

Kultni slovenački rock bend Lačni Franc vraća se na scenu i koncertne podijume. U okviru mini turneje po Srbiji, grupa koju predvodi Zoran Predin, održaće nastup 24. oktobra u beogradskom Mikser Hausu. Bio je to povod da frontmen Franca popriča sa novinarima u Beogradu o razlozima za ponovno okupljanje, žilavosti muzike iz osamdesetih i planovima sa novim starim bendom.

Prošlo je gotovo deset godina od poslednjeg okupljanja Lačnog Franca, benda kojeg su mnogi pamtili po pesmama „Ne mi dihat za ovratnik“ i „Naj Ti Poljub Nariše Ustnice”. U međuvremenu, Zoran Predin je u bend uveo četvoricu mladih muzičara i snimio novu verziju jedne stare pesme.

Iako je poslednji studijski album „V Peni Sprememb” objavljen davne 2001, Predin je na konferenciji za medije u Beogradu rekao da su pesme Lačnog Franca danas aktuelnije nego ikad, što je, dodaje, bio i jedan od razloga zbog kojih se bend okupio.

„Neke su se pesme bolno obistinile. Tu je, recimo, pesma ’Zanzibar’ koja peva o tome kako sa kašikama stojimo u redu čekajući topli obrok“, kaže Predin.

Osim, „gladnog Franca“ – što u prevodu sa slovenačkog znači ime benda – tokom dvehiljaditih su „uskrsnule“ i ljubljanske legende Buldožer i Pankrti.

Predin kaže da današnja publika ima potrebu da ponovo čuje bendove iz osamdesetih, ali napominje da Franc na novim nastupima ne igraju na kartu nostalgije.

„Ono što se meni dogodilo i ponukalo me da ponovo oformim Lačni Franz je činjenica da, posle dugo godina, ponovo imam jedan koncerni program u kojem ne moram da radim kompromise. Naš koncert nije ’jesenje cveće’ ili nostalgija tipa ’sećate li se, drugovi’, već žestoka, tvrda, odlična svirka“, ističe Predin.

Prvi veći nastup grupa je imala ’81. na ’Omladinskom festivalu’ u Subotici, nakon čega objavljuju debi album “Ikebana”. Od tada Franc objavljuju devet studijskih i dva live albuma, u kojima prelaze put od sofisticiranog rocka, do mejnstrima.

Petar Janjatović
Petar Janjatović

Govoreći o mestu mariborskog benda u istoriji eks-Ju roka, muzički kritičar Petar Janjatović rekao je da je taj bend uvek imao neveliku, ali odabranu publiku.

„Predin i Lačni Franz bili su jedan od retkih bendova koji su imali svejugoslovensku popularnost, iako su pevali na svom jeziku, na slovenačkom koji nije bio preterano familijaran ostatku Jugoslavije. A opet su uspeli da naprave zajedničku nit sa tom srodnom publikom“, rekao je Janjatović na konferenciji za medije u Mikser Hausu.

Novi život Lačnog Franca doneće nam i deseti studijski album koji se, kako je za Slobodnu Evropu rekao Predin, očekuje početkom 2015. godine.

„Napraviću deset novih pesama i dodaću četiri obrade. To su pesme s kojima nisam bio zadovoljan kako su snimljene, ali zavredele su neki novi život. Takođe, objavićemo i CD i vinil, a iduće godine ćemo raditi velike promotivne koncerte i učestvovati na letnjim festivalima“, zaključuje Predin.

Osim u Beogradu, Lačni Franz će tokom oktobra nastupiti u Novom Sadu 23. oktobra, te u Nišu i Užicu, 25. i 26. oktobra. Predgrupe će im biti bendovi Lude žene i Neron.

XS
SM
MD
LG