Dostupni linkovi

Povorka ponosa u Sarajevu (14. avgust 2021.)
Povorka ponosa u Sarajevu (14. avgust 2021.)

Povorka ponosa u Sarajevu: 'Pružamo otpor'

Treća bosanskohercegovačka Povorka ponosa održana je u Sarajevu pod sloganom "Otpor sa margine". Istovremeno je bio organizovan i kontraskup naziva "Protest časti i ponosa".

  • Treća bosanskohercegovačka Povorka ponosa održana je u Sarajevu pod sloganom "Otpor sa margine".
  • "U godini iza nas, prava i slobode LGBTIQ+ osoba su dodatno pogoršane, potisnute na margine. Nasilje u porodici je u porastu, a vidljivost naših iskustava gotovo da nije ni postojala. Pandemija je utišala glasove naše zajednice, ali naši osmijesi i životi nisu prestali", upozorili su iz Organizacionog odbora bh. Povorke ponosa.
  • Povorka je održana uz jake mjere sigurnosti i obaveznu primjenu antikorona mjera.
  • Politički pokret "Vjera, narod, država" u vrijeme održavanja Povorke ponosa organizovao je kontraskup "Protest časti i ponosa".
  • Druga bh. Povorka ponosa održana je prošle godine online zbog pandemije korona virusa. Aktivisti su i automobilima, uz strogu zaštitu policije prodefilovali sarajevskim ulicama mašući zastavama.
  • Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom Ima izać', održana je 8. septembra 2019. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba. Održana je bez incidenata.
13:48 14.8.2021.

Kraj bloga uživo

Hvala vam što ste pratili blog Radija Slobodna Evropa o trećoj bh. Povorci ponosa.

Sa vama su bili Marija Arnautović, Meliha Kešmer, Predrag Zvijerac i Zvjezdan Živković.

Pratite ostale sadržaje na web stranici Radija Slobodna Evropa.

13:37 14.8.2021.

Završena Povorka ponosa

Treća bosanskohercegovačka Povorka ponosa završena je u Sarajevu bez ijednog incidenta. Organizatori su zamolili učesnike da ostave transparente i da se mirno raziđu.

Pjesmu, suze i smijeh za kraj treće po redu Povorke ponosa u Sarajevu. Učesnici kažu kako su sretni i zahvalni svima koji su podržali njihovu borbu za jednakost.

Bila je to treća bosanskohercegovačka Povorka ponosa, druga koja je organizovana uz šetnju, jer je prošle godine zbog pandemije korona virusa Povorka bila organizovana online.

13:35 14.8.2021.

Povorka ponosa završava kratkim muzičkim programom

U toku muzički program Povorke ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

13:32 14.8.2021.

Ulice trebaju biti dostupne svima

Maida Zagorac iz Organizacinog odbora Bh. Povorke ponosa kazala je tokom obraćanja pred Parlamentom BiH da ulice trebaju biti dostupne iskazivanju problema i diskriminacije. Ona je kazala da je cilj gradnja društva koje će ovu grupu osloboditi zaštitara.

Iz Povorke ponosa zatražili su hitno usvajanje zakona o javnog okupljanja u svim kantonima i entitetima, koji će skinuti odgovornost sa organizatora.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG