Dostupni linkovi

Povlačenje tužbe protiv Srbije za godinu, dvije


Vesna Pusić
Vesna Pusić
Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u interviewu za lokalnu Osječku televiziju kako treba godinu ili dvije da se riješe stvari koje Hrvatska traži u svojoj tužbi protiv Srbije za genocid, pa - ako se to riješi – može se razgovarati o povlačenju tužbi.

Ona je kazala kako je hrvatski dogovor sa Slovenijom oko rješavanja granične crte pouka da je stvari pametnije, jeftinije i brže rješavati bilateralno.

„U budućim odnosima sa Srbijom, svrha je da ljudi konačno saznaju što je s njihovim u ratu nestalim članovima obitelji, važno je da nam se vrati opljačkano kulturno blago i razriješe sporne optužbe za ratne zločine“, podsjetila je ministrica.

„Dakle, bez prethodnog rješavanja tih problema, ta točka ne može doći ni na dnevni red. Ako smo to u stanju riješiti, onda smo po mom mišljenju napravili jedan ozbiljni iskorak. Vremenski okvir za tako nešto je vjerojatno godinu-dvije“, kazala je Pusić.

U istom razgovoru ona je ocijenila kako bez stabilnosti BiH nema ni stabilnosti regije, a da su Hrvati u ovome trenutku zbog niza povijesnih razloga u BiH u najnezgodnijoj poziciji: najmanje ih je i ekonomski su prilično snažni, ali politički nemaju stvarni temelj utjecaja.

"Ja sam zadnja koja bih smatrala da je etnička reprezentacija najmodernija ili najprihvatljivija, ali dok god ona kao takva postoji, mora biti jednaka za sve. Ne može biti drukčija za Hrvate u odnosu na druge entitete. Hrvatska to neće rješavati niti nametati vlastita rješenja, ali smo sposobni i spremni sudjelovati u nekoj vrsti regionalnog razgovora i drugima prenositi naša iskustva iz europskih procesa“, zaključila je Vesna Pusić.
XS
SM
MD
LG