Dostupni linkovi

Povjerenica EU Ylva Johansson stiže u posjetu BiH i Albaniji


Ylva Johansson
Ylva Johansson

Povjerenica Evropske unije (EU) za unutarnje poslove Ylva Johansson posjetit će Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Albaniju od 18. do 21. februara, potvrđeno je iz njenog kabineta za Radio Slobodna Evropa u petak. 12. februara.

Tokom posjete BiH, Johansson će prvo posjetiti migrantski kamp Lipa, nadomak Bihaća, na sjeverozapadu BiH u kojem je smješteno oko 900 migranata i izbjeglica koji su tu izmješteni nakon zatvaranja prihvatnog centra u bivšoj fabrici Bira u Bihaću.

Dobar dio kampa Lipa izgorio je u požaru u decembru prošle godine. No usprkos pritiscima EU i međunarodne zajednice da se dozvoli povratak migranata u kamp Bira, vlasti Unsko-sanskog kantona, jednog od deset kantona u Federaciji BiH, to nisu dozvolile.

Povjerenica EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson je u obraćanju Evropskom parlamentu 19. januara pozvala vlasti BiH da pokažu odgovornost u spašavanju ljudskih života.

Ona je ocijenila da je “frustrirajuće postavljanje šatora i privremeno sklonište kada imamo kompletno opremljen objekat u blizini”.

Nakon požara u kampu Lipa pripadnici Oružanih snaga BiH su tu postavili šatore za migrante i izbjeglice.

U BiH je prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) oko 8.000 migranata i izbjeglica, od čega je njih 1.500 van bilo kakvog zvaničnog smještaja i borave u improvizovanim šatorima i napuštenim objektima u blizini bh. granice sa Hrvatskom.

Djeca na migrantskom putu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

U Federaciji BiH trenutno deluje šest prihvatnih centara za migrante i izbjeglice. U Kantonu Sarajevo to su Ušivak i Blažuj, a Unsko-sanskom kantonu Borići, Sedra, Miral i Lipa.

Vlasti drugog bh. entiteta, Republike Srpske (RS), odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na njihovoj teritoriji. Vlasti RS-u su odbile i plan Vijeća ministara BiH iz 2018. godine koji je predviđao i nekoliko centara za prihvat migranata u RS-u.

Evropska unija, uključujući i najviše evropske zvaničnike, u više navrata su od početka zimskog perioda, pozivali vlasti BiH da preduzmu mjere kako bi spriječili humanitarnu katastrofu.

Johanssen će se tokom posjete BiH 18. februara sastati sa predstavnicima vlasti BiH u Sarajevu, a zatim sljedeći dan otputovati u Albaniju gdje će održati sastanke sa tamošnjim vlastima i posjetiti misiju Frontex-a, EU agencije za kontrolu granica, u Kakaviji, na jugu Albanije duž granice s Grčkom.

XS
SM
MD
LG