Dostupni linkovi

Izglasano poverenje vladi Nikole Gruevskog


Nikola Gruevski
Makedonsko Sobranie je izglasalo poverenje vladi. Za ostajanje na vlasti koalicije između VMRO DPMNE premijera Nikole Gruevskog i Demokratske Unije za integraciju Alija Ahmetija, nekoliko minuta pre ponoći, glasalo je 68 poslanika, a 42 su bili protiv.

Interpelaciju o poverenju vlade je podnela opozicija na čelu sa Socijaldemokratskim savezom, da bi dokazali, kako su rekli, da je vladina kriza poslednjih nekoliko nedelja samo najobičnija gluma da bi se povećao rejting partija na vlasti.

U maratonskoj debati, koja je trajala skoro 12 sati, poslanici opozicije su kritikovali vladu da kreira medjuetničku krizu i da je kriva za zastoj u evrointegrativnim procesima, kao i za poražavajuće rezultate u ekonomiji.

Premijer Nikola Gruevski, koji je govorio pola sata pre glasanja, rekao je da opozicija u svemu vidi neki scenario zato jer je navikla na takav način rada i podsetio je na sve neuspehe za vreme vladavine Socijaldemokratskog saveza, ističući da se takve stvari sada ne događaju.

On je naglasio da kriza između koalicionih partnera nije fingirana.

„Neću da budem premijer po svaku cenu i da zbog fotelje ćutim o nekim stvarima sa kojim se ne slažem“, rekao je Gruevski.

U makedonskom parlamentu ima ukupno 123 poslanika, a za pad vlade bili su potrebni glasovi 62 narodnih izabranika.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG