Dostupni linkovi

Poverenik Srbije zabranio beogradskom Domu zdravlja obradu ličnih podataka zaposlenih


Ilustrativna fotografija

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti i informacije od javnog značaja zabranio je jednom Domu zdravlja u Beogradu da vrši obradu ličnih podataka putem uređaja za prepoznavanje lica u sklopu kontrole i evidentiranja radnog vremena zaposlenih, saopštila je 31. avgusta nevladina organizacija "Partneri Srbija".

Kako se navodi u saopštenju, nakon što su "Partneri Srbija" podneli inicijativu, Poverenik je sproveo inspekcijski nadzor i utvrdio da je Dom zdravlja Stari grad vršio obradu podataka o ličnosti zaposlenih bez valjanog pravnog osnova i u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti podatka o ličnosti koje se odnose na obradu biometrijskih podataka.

"Takođe, Poverenik je rešenjem naložio Domu zdravlja Stari grad da u roku od 15 dana obriše sve podatke o ličnosti zaposlenih koji su prikupljeni u svrhu kontrole i evidentiranja radnog vremena zaposlenih i da u istom roku obavesti sve zaposlene od kojih su podaci prikupljeni o brisanju tih podataka", navodi organizacija "Partneri Srbija".

U saopštenju se dodaje da je Dom zdravlja Stari grad krajem jula obavestio Poverenika da je postupio u skladu sa donetim rešenjem.

Dom zdravlja Stari grad je u aprilu ove godine obavestio svoje zaposlene o otpočinjanju prve faze uvođenja sistema za nadzor i prijavljivanje zaposlenih.

U obaveštenju objavljenom 28. aprila se navodi da je neophodno da se zaposleni na portirnici fotografišu koristeći za to postavljen tablet, kako bi bili uvedeni u sistem.

Organizacija "Partneri Srbija" pozdravila je brzu reakciju Poverenika i pozvala sve ustanove da obustave radnje obrade podataka o ličnosti koje ne ispunjavaju zakonske uslove.

"Poslodavci bi trebalo da obrate posebnu pažnju proceni srazmernosti i svrsishodnosti obrade podataka zaposlenih, posebno kada se za obradu podataka koriste nove tehnologije", ocenila je organizacija.

Huawei kamere u Beogradu: Ko gleda 'Velikog Brata'?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

"Partneri Srbije" napominju da javni sektor ima u tom smislu i dodatne obaveze, "imajući u vidu da nabavke naprednih sistema (prekomerne) obrade podataka podrazumevaju i trošenje javnih resursa koje bi trebalo da bude opravdano i racionalno".

Nije poznato koja kompanija je proizvođač sistema video nadzora korišćenog u Domu zdravlja Stari grad.

Prethodnih godina javnost je kritikovala odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) da instalira 1.000 kamera na 800 javnih lokacija u Beogradu, u sklopu projekta "Bezbedan grad".

Reč je o projektu srpske i kineske vlade kineske vlade koji se zasniva na širokoj upotrebi savremenih informatičkih i telekomunikacionih tehnologija kojima se detektuju, analiziraju, a zatim integrišu sve ključne informacije vezane za funkcionisanje jednog grada.

MUP Srbije je kupio kamere od kineske kompanije Huavei (Huawei), koja je pod sankcijama SAD.

Šta treba znati o kineskim kompanijama u Srbiji sa crne liste SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Nakon reakcija nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ličnih podataka, MUP je obustavio uvođenje sistema do daljnjeg. Kamere su i dalje postavljene, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da nije instaliran softver neophodan za njihovo korišćenje.

Korišćenje sistema video-nadzora za automatsko prepoznavanje lica bilo je uvršteno u izmene Zakona o unutrašnjim poslovima, o kojem je trebalo da se odlučuje septembra 2021.

Izmene zakona su, međutim, povučene iz procedure nakon kritika aktivista koji su istakli da bi na ovaj način bilo ugroženo pravo na privatnost građana i uveden totalni nadzor bez ikakve kontrole suda.

Iz Kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti je tada za Radio Slobodna Evropa saopšteno da bi trebalo da se donese poseban zakon "kojim bi oblast video nadzora bila uređena na sveobuhvatan način".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG