Dostupni linkovi

Potvrđeni nafta i plin u jadranskom podmorju


Ilustracija
Ilustracija
„Možemo potvrditi da Hrvatska ima – kako se u seizmičkom rječniku kaže - perspektivne nakupine ugljikovodika, a prevedeno na hrvatski – Hrvatska ima nafte i plina u svom podmorju koje u konačnici trebamo istražiti i eksploatirati,“ kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavljajući u Splitu rezultate petomjesečnog 2D istraživanja hrvatskog dijela jadranskog podmorja što ga je obavio istraživački brod „Seabird Northern Explorer“ norveške tvrtke „Spectrum“. U petomjesečnom snimanju prikupljeni su podaci duž 15.000 kilometara profila.

Direktor „Spectruma“ Rune Eng vrlo je optimističan oko mogućnosti komercijalne eksploatacije:

„Za sada je rano govoriti o količinama i vrijednostima nalazišta. No, svakako će Jadran zbog svoje male dubine biti zanimljiv globalnim naftnim i plinskim divovima, jer će eksploatacija biti daleko tehnički jednostavnija i jeftinija negoli eksploatacija u velikim dubinama kakve su primjerice u Brazilu.“
Ivan Vrdoljak
Ivan Vrdoljak

Po Vrdoljakovim riječima, točne količine bit će definirane kroz daljnju analizu podataka i daljnja istraživanja, a dvadesetak svjetskih naftnih kompanija pokazuje zanimanje i neke su već kupile dokumentaciju o seizmičkim snimanjima.

On je najavio kako će se javni natječaj za dodjelu koncesija za Jadran raspisati u drugom tromjesečju, a prije toga će se definirati blokovi koji će se ponuditi kompanijama zainteresiranim za istraživanje i eksploataciju nafte i plina. Također bit će objavljena i visina koncesijskih naknada, pripremiti natječajna dokumentacija i kriteriji odabira.

Do kraja veljače, kaže Vrdoljak, bit će završena natječajna dokumentacija s uvjetima natječaja za istraživanje i eksploataciju koji će biti raspisan u travnju.

Po njegovim tvrdnjama, Hrvatska će biti jedna od rijetkih europskih zemalja koja ima daleko više plina i nafte nego što joj treba te može biti u poziciji "male Norveške".

Ovo je, kaže Vrdoljak, početak razdoblja u kojem se Hrvatska "pretvara u energetsko čvorište i energetsku silu u najmanju ruku regije, ako ne Europe“.

Eng je demantirao medijske napise kako se tijekom istraživanja navodno ugrožavalo jadransku floru i faunu, naglašavajući kako su upravo u tui svrhu na brodu cijelo vrijeme bile dvije posebno obučene promatračice.

„Držali smo se standarda i procedura, nije se pucalo i nije se uopće snimalo ako je primjećena bilo kakva životinja u moru i ovo što radimo nema nikakvih posljedica za morski život“, rekao je.
XS
SM
MD
LG