Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv Bilala Bosnića: Radikalizam i terorizam


Bilal Bosnić
Bilal Bosnić

Husein Bilal Bosnić, radikalni vođa selefijske zajednice u Gornjoj Maoči, prema optužnici potvrđenoj na Sudu BiH tereti se za propagiranje i širenje islamskog radikalizma kako u BiH tako i regionu ali i javno podstrekivanje na priključenje terorističkim organizacijama.

Optužen je i za svoje javno djelovanje, odnosno govore kojima je podsticao vjernike da na pristupanje redovima militanata Islamske države.

Bosnić nedvosmisleno podržava Islamsku državu, što je i u svojim predavanjima objavljenim na Youtube u nekoliko navrata i ponovio. On je tokom brojnih seansi, čiji je cilj bio širiti ideje radikalizma, javno podržavao militante Islamske države, te pozivao ljude iz BiH da se pridruže militantima, ali i da podrže kalifu.

"Evo vam sada prilike, evo došao vam je musliman, koji je iz Poslanikove loze, kojeg ako sad ne podržite, dovoljno ste o sebi dokrajali svom Kufru i o svojim zabludama kazali. Pa evo prilike i ovima što se suprotstavljaju da potraže svoja prava pod kišobranom islama", govorio je Bosnić u jednom od brojnih obraćanja vjernicima.

Inače, Bosnić je uhapšen u posljednjoj policijskoj akciji Damask. Optužen je da je jedan od organizatora i inspiratora odlazaka na ratišta u Siriju i Irak, što je prema novim zakonskim odredbama koje je usvojio državni parlament krivično djelo, baš kao i finansiranje ovakvih aktivnosti.

Sa više od 20 poginulih bh. državljana na ratištima u Siriji i Iraku, i sa više od 300 onih koji se tamo bore, BiH je prema statistici koju je objavila američka Centralna obavještajna agencija na četvrtom mjestu u svijetu po broju članova ekstremističke oranizacije Islamska država u odnosu na ukupan broj stanovnika. Tačnije, 92 ratnika na milion stanovnika.

Djelovanje Bilala Bosnića uticalo je i na dobrovoljce iz regiona da se priključe militantima IS. Slovenačka policija nedavno je zaplijenila veću količinu oružja u Ljubljani i Vrhniki tokom pretresa dvije kuće lica koje su se navodno već borila na strani islamskih ekstremista u Siriji.

Slovenačke vlasti navode kako je riječ o slovenačkim državljanima koji su prešli na islam, pod uticajem Bilala Bosnića. Bezbjednosne službe sumnjaju da je pod njegovim uticajem još najmanje 15 osoba iz te zemlje.

On je mjesto vođe zajednice preuzeo od Nusreta Imamovića s kojim je najčešće održavao predavanja koja su praćena brojnim radikalnim stavovima. Imamović je nedavno stavljen na specijalnu globalnu listu terorista američkog State Departmenta. Nalazi se na sirijskom ratištu, ali ne u redovima militanata Islamske države, već je otišao u suprotnu frakciju u pokret Džebhatun Nusra poznatiji kao al –Nusra, blizak Al Kaidi.

“Nusret Imamović je bosanski teroristički lider koji operiše u Siriji. Nakon što je došao, Imamović je aktivno podržao nasilni ekstremizam i vjeruje se da se sada bori u redovima al-Nusra fronta”, stoji na stranici State Departmenta.

Bosnić je pod sumnjom za terorizam hapšen još 2012. godine, ali je ubrzo pušten, nakon što državno Tužilaštvo nije zatražilo pritvor.

XS
SM
MD
LG