Dostupni linkovi

Potvrđena najveća presuda za organizovani kriminal u BiH


Zijad Turković tokom jednog od prethodnih pojavljivanja na sudu

Sud BiH u četvrtak je izrekao konačnu, drugostepenu presudu kojom je na 40 godina zatvora osudio Zijada Turkovića, vođu zločinačke organizacije, a Milenka Lakića zvanog Laki, njegovog glavnog egzekutora, na 35 godina zatvora. Osuđeni su zbog ubistava, pokušaja ubistava, trgovinu drogom, te pljačku 1,3 miliona eura iz Cargo centra na sarajevskom aerodromu.

Sud je potvrdio i prvostepene presude kojom su iz Turkovićeve grupe osuđeni i Saša Stjepanović na 12, Muamer Zahitović na tri i Fadil Aljović na pet godina zatvora.

Krivice su i drugostepenom presudom oslobođeni Nijaz Zuban i Hilmija Mašović.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je nakon izricanja presude da je od samog početka Tužilaštvo tvrdilo da se radi o najopasnijoj zločinačkoj organizaciji u poslijeratnoj BiH, a to se, kako je naveo, presudom i pokazalo.

"Tužilaštvo je pokazalo da ima kapacitete za borbu protiv najsloženijih oblika organiziranog kriminala. Našim profesionalnim radom i zalaganjem u ovom predmetu uspjeli smo demontirati ovu opasnu zločinačku organizaciju iza koje je ostalo pet žrtava od kojih je jedna bila žena u visokom stepenu trudnoće", dodao je Grubešić i pozvao institucije BiH da im pomognu u jačanju kapaciteta u borbi protiv organiziranog kriminala.

Izricanje presude pratio je i Sendi Tolić, sin ubijenog Marija Tolića kojeg je u prisustvu Turkovića iz pištolja ubio Lakić, a njegovo i tijelo Vernera Ajdarija nađeno je nakon što je na to ukazao zaštićeni svjedok Isljam Kalender. Tolić je po izlasku iz sudnice rekao:

“Ovo je veliki dan za pravosuđe BiH što ovaj monstrum nije mogao podmititi sa svojim prijetnjama napraviti da bne dođe do pravde za porodice ubijenih na monstruozan način.”

Turkovićev branilac Fahrija Karkin kritizirao je sud, te kazao kako je sistem neodrživ jer “sudi u prvom stepenu, u drugom stpenu, pa opet u prvom stepenu.”

Kerim Čelik, advokat Fadila Aljovića osuđenog na pet godina zatvora najavio je dalju pravnu borbu.

“Uložićemo apelaciju ustavnom sudu BiH. Povrijeđeno je pravo na pravično suđenje, na odbranu I presuda je donesena bez ijednog valjanog dokaza.”

Zločinačka organizacija Zijada Turkovića je filmskom brutalnošću šokirala bh javnost. Kazna od 40 godina zatvora za njega i 35 za drugooptuženog Milenka Lakića zvanog Laki, glavnog egzekutora ubistava, je i najveća do sada izrečena kazna u oblasti organizovanog kriminala.

Iako likvidacije po mafijaškom receptu nisu strane bh. podzemlju, otkrića ubistava Rajka Milovanovića, Marija Tolića, Vernera Ajdarija, Mithata Mekića i Lusije Salas Cortes pokazala su da se i u tome može korak dalje. Kao nalogodavac ubistava naveden je Zijad Turković, dok se kao neposredni izvršilac, osim Turkovića, navodi i Milenko Lakić.

Njihova je organizacija bila kao režirana u Holivudu. Tokom postupka tužiteljica državnog tužilaštva Dijana Kajmaković je kazala:

„To je bilo, može se pričati, kao iz filmova. Bila jedna mala grupa, pa se širila, pa su malo počeli da rade s drogom, malo da kradu, pa su onda počeli međusobno da se ubijaju.“

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine slučaj je ponajprije baziralo na svjedoku pokajniku Isljamu Kalenderu, kojem je Turković vjenčani kum. Svjedočeći u korist Tužilaštva, dobio je imunitet i status zaštićenog svjedoka. Niko ne zna gdje se danas nalazi.

Kalender je sa Turkovićem učestvovao i u pljački Cargo centra na sarajevskom aerodromu, iz kojeg je krajem 2007. godine ukradeno 1,3 miliona eura koje su pripadale ABS banci, a za šta je Turković i osuđen.

Svjedok - pokajnik uhapšen je dok je pokušavao iznuditi novac od porodice nestalog, a potom i ubijenog Tolića. Kazao je kako je njegov zadatak bio sakriti dokaze na mjestu zločina, ali i to da su neka tijela sakrivena tako što su zazidana. Tolićev sin Sendi na suđenju je rekao Turkoviću:

„Ja sam sigurno uvjeren da si ti ubica mog tate, samo ti - zato što je on meni rekao: ’Sine, moram ti nešto reći u povjerenju. Zika me vodio u šumu i prijetio mi da će me ubiti.’“

Tokom suđenja vođa grupe Zijad Turković je u više navrata pokušavao osporiti da je umiješan u bilo kakve radnje koje mu se pripisuju. Ipak, priznao je da je uzeo novac za naručeno ubistvo Nasera Keljmendija i nedvosmisleno se pred Sudom izjasnio krivim za njegov pokušaj ubistva:

„Zbog čega se izjašanjavam da sam kriv za tačku sedam, za pokušaj ubistva Nasera Keljmendija.“

Turkoviću je kao mjera sigurnosti oduzeta imovina - automobli, restoran, apartman na Vlašiću, te kuća.

U ovom predmetu još pet osoba je tokom procesa priznalo krivicu, te se nagodilo sa Tužilaštvom.

XS
SM
MD
LG