Dostupni linkovi

Preko 80 posto kupaca u Srbiji ne zna svoja prava


Ilustrativna fotografija: Vesna Anđić
Ilustrativna fotografija: Vesna Anđić
Svetski dan prava potrošača, 15. mart, obeležen je i u Srbiji, ali se kupci i korisnici usluga i danas suočavaju sa starim problemima, uprkos tome što je nedavno usvojen novi Zakon o zaštiti potrošača.

Više od 80 odsto potrošača u Srbiji ne zna svoja prava, pokazuju podaci specijalizovanih organizacija, kojima se samo u Beogradu svakodnevno javlja na stotine onih koji žele zaštitu.

“Najveći problem je nepotpuna primena zakona”, kaže za RSE Petar Bogosavljević, iz Pokreta za zaštitu potrošača Beograd, i podseća da je novi zakon stupio na snagu 1. januara 2011. ali da još nisu doneta podzakonska akta.

Zbog toga je za kupce i korisnike usluga misaona imenica potpuno ostvarivanje prava, pa ispitivanja pokazuju da nisu ni zainteresovani da se bilo kome obrate, što su za RSE rekli i građani na ulicama Beograda.



U svom prvom radnom danu na mestu ministra trgovine u Vladi Srbije Dušan Petrović rekao je da će uskoro biti bolje, a najbolje što je mogao da poruči potrošačima je da eventualne sporove rešavaju vansudskim putem.

“U sudovima po nekada može da bude sporo, po nekada može da bude i skupo. U svakom slučaju ne radi se ovde o utakmici između ravnopravnih partnera. Jer na jednoj strani je trgovina koja je mnogo jača, a na drugoj strani smo svi mi koji po nekada nemamo baš previše vremena i gotovo sam siguran da nemamo uvek novca da se sudimo oko svega ovoga. I zbog toga je medijacija mnogo važna”, smatra novoizabrani ministar trgovine.

Najviše žalbi na mobilnu telefoniju i belu tehniku

Kako iskustva nekih drugih zemalja govore da je za potpunu primenu zakona potrebno da prođe do pet godina, potrošači se nadaju da bi Evropska unija mogla da utiče na Srbiju da taj proces ubrza.

Simon: Evropska unija jedan od najvećih izvoznika sa milionima konzumenata širom sveta, a evropsko poreklo je sinonim za kvalitet i to želimo to da zadržimo.
Signal je stigao već na Međunarodni dana prava potrošača kada je Ferenc Simon, predstavnik Delegacije EU u Srbiji, najavio da će Evropska unija Beogradu uskoro odobriti 2,5 miliona evra za zaštitu potrošača.

“Jedan od principa Evropske unije je poštovanje prava potrošača, i zaštita njihovih interesa i standarda. Jedan od razloga zbog kojih nam je u Evropi važna zaštita potrošača je i taj što je Evropska unija jedan od najvećih izvoznika sa milionima konzumenata širom sveta, a evropsko poreklo je sinonim za kvalitet i to želimo to da zadržimo",
poručio je Simon.

Dok se ne usvoje evropski standardi potrošači u Srbiji biće izloženi stalnim neprijatnostima, bahatom ponašanju trgovaca, nekontrolisanom dizanju cena. Bogosavljević kaže da primedbama nema kraja.

“Potrošači se najviše žale na kvalitet mobilne telefonije, na loše aparate bele tehnike i na rad servisera koji često sporo otklanjaju kvarove”, navodi on.

Da bi koliko toliko potrošačima u Srbiji moglo da bude bolje govori namera države da usvoji zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji bi bankama uskratio nefer i rigorozne uslove prilikom davanja kredita štedišama.

Tako će građani bar moći da uzmu pozajmicu bez velike bojazni da će biti obmanuti, ali samo ako se zakon bude primenjivao.
XS
SM
MD
LG