Dostupni linkovi

Potreban bolji nadzor financiranja partija


Sa predstavljanja istraživanja o transparentnosti financiranja političkih stranaka, Zagreb, 24. studenoga 2011.
Sa predstavljanja istraživanja o transparentnosti financiranja političkih stranaka, Zagreb, 24. studenoga 2011.
Transparency International predstavio je u četvrtak rezultate istraživanja transparentnosti financiranja političkih stranaka u pet država u regionu.

Transparency International nakon petnaestomjesečnog projekta nadzora financiranja redovnog rada političkih stranaka poziva nadzorna tijela u Hrvatskoj, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Albaniji da se snažnije angažiraju na provođenju novih propisa o financiranju političkih stranaka, državne vlasti se poziva da inzistiraju na točnom izvještavanju o stranačkim prihodima i rashodima, provjeravanju stranačkih izvještaja kroz pouzdan sustav nadzora, te – moment koji nedostaje u svim državama u kojima je projekt provođen – na primjereno sankcioniranje u slučaju kršenja zakona.

Hrvatska ima najbolje rezultate, iako to ne znači da je posao blizu dovršetku. Sa ocjenom sedam od deset, Hrvatska spada u red država koje imaju dobro regulirano financiranje redovitog rada političkih stranaka, kazao je Zorislav Antun
Uz državnu reviziju financijski izvještaji stranaka trebali bi proći još jedu nezavisnu komercijalnu reviziju, smatraju u TI Hrvatska.
Petrović iz Transparency International Hrvatska. Međutim, provođenje sankcija protiv stranaka koje lažu o financijama ocijenjeno je tek sa četiri na skali do deset.

„Najlošije ocijenjeni segment našeg istraživanja u Hrvatskoj su – sankcije! Mi smatramo da bi te sankcije terbalo temeljitije primjenjivati, i to iz dva glavna razloga – dosljednom primjenom sankcija šalje se jasna poruka svim prekršiteljima zakona da se ne mogu tako ponašati i – druga bitna posljedica bila bi povećano povjerenje građana u cijeli sustav“, kazao je Petrović.

Transparency pozdravlja što stranke u Hrvatskoj dva puta godišnje moraju objaviti popis donatora, ali se sa druge strane preporučuje preciznije izvještavanje o rashodima stranaka. Također, uz državnu reviziju financijski izvještaji stranaka trebali bi proći još jedu nezavisnu komercijalnu reviziju, i sugerira se dodatni angažman javnosti, nevladinog sektora i medija u praćenje financiranja političkih stranaka.

Samo na papiru

Srbija od sredine ove godine ima novi Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, a od početka prošle godine novo nezavisno tijelo za praćenje financiranja kako redovnog rada političkih stranaka, tako i izbornih kampanja, kazala je Bojana Medenica iz Transparentnosti Srbija.

Bojana Medenica
Bojana Medenica
“Sve ovo je još uvek lepo i sve ovo je još uvek samo na papiru. Ostaje nam da vidimo kako će se ove stvari u praksi primeniti i da li će inercija od dvadeset godina od neizricanja bilo kakve sankcije za nepotpunost i netačnost izveštaja političkih stranaka moći da bude promenjena novim telom i novim zakonom”, navela je Medenica.

Sa ocjenom 6,6 pravni sistem Kosova je unutar prosjeka, kazao je Enis Xhemaili iz Transparency International Kosova. Istraživanje preporučuje donošenje jednog zakona koji bi regulirao finaciranje stranaka, i – još nešto:

“Jedna od glavnih preporuka je provođenje postojećeg zakonodavstva, jer smo ustanovili da se ono ne primjenjuje.”

Albanija i Kosovo imaju identičan problem – stranke ne objavljuju financijske izvještaje političkih stranaka, niti su oni dostupni javnosti.

“Istraživanje je konstatiralo da postoji problem u dostupnosti podataka o financiranju političkih stranaka, jer one ne moraju raditi takav izvještaj, već ga radi samo središnja izborna komisija”, navela je Inesa Hila iz Transparency International Albanije.
XS
SM
MD
LG