Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD: Potpredsjednička debata u znaku Trumpa


Tim Kaine i Mike Pence razmijenili najžešće riječi na račun kandidata za predsjednika SAD

U ranim jutranjim satima po centralnoeveropskom vremenu na univerzitetu Longvud u Virdžiniji sučelili su se kandidati za potpredsjednika SAD, Mike Pence kao kandidat Donalda Trumpa i Tim Kaine, partner Hillary Clinton u trci za Bijelu kuću.

Republikanski guverner Indijane Mike Pence bio je smiren i čvrst u odgovorima na brojne opaske i izazove kojima ga je izložio demokratski senator Kaine, ali je izbjegao da brani ili prećutao da komenatriše neke od najprovokativnijih Trumpovih izjava.

Uvrede ipak nijesu izostale pa je Trump je nazvan "budalom" a Clintonova "slabom i nesposobnom".

Demokratski senator iz Virdžinije, Kaine i republikanski guverner Indijane, Pence sučelili su argumente oko niza različitih tema - od abortusa do Rusije, ali je najžeća debata vođena o kandidatima za predsjednika SAD, Hillary Clinton i Donaldu Trumpu.

Kaine nazvao Trumpa opasnošću po nacionalnu sigurnost SAD
Kaine nazvao Trumpa opasnošću po nacionalnu sigurnost SAD

U 90 minuta televizijskog duela Kaine je od početka bio fokusiran na napade na kandidata republikanaca Trumpa, nazvavši ga opasnošću po nacionalnu sigurnost SAD, te osobu koja ponižava žene i manjine i pri tom, po svemu sudeći, plaća veoma malo federalnog poreza.

Kaine je Trumpa uporedio sa "budalom ili manijakom", parafrazirajući riječi bivšeg predsjednika SAD, republikanca Ronalda Regana, da bi nuklearno oružje u rukama neke budale ili manijaka moglo izazvati katastrofu.

"I ja mislim da je guverner Pence u utrci sa takvim kandidatom", rekao je Kaine.

Pence je odgovorio: "Senatore, senatore, mislim da je to i sa vaše strane i od Hillary Clinton veoma nizak udarac".

Pence je branio Trumpa od napada u vezi sa neplaćanjem poreza, ali je prilično manevrisao, izbjegavajući da odgovara na kritike oko Trumpovih uvredljivih komentara na račun žena, njegovih javnih sumnji u mjesto rođenja predsjednika SAD Baracka Obame, te generalno na pitanja oko Trumpovog temperamenta.

Kada je riječ o izbjegavanju plaćanja poreza, Pence je naveo da je Trump "koristio poreske zakone baš na način na koji ih je trebalo koristiti i to je činio briljantno".

Kaine je uzvratio: "Pretpostavljam da smo onda svi mi koji plaćamo porez glupi".

Kaine je sa žarom kritikovao komplimente Trumpa na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Donald Trump je stalno hvalio Vladimira Putina i jasno je da on ima poslovne veze sa ruskim oligarsima koji su veoma povezani sa Putinom….Guverner Pence je izrekao čudnu tvrdnju, rekavši da je bez dileme Vladimir Putin bolji lider od predsjednika Obame. Donald Trump i Mike Pence su rekli da je Putin veliki lider", rekao je Kaine.

Pence je zatim ustvrdio: "Ne, nijesmo".

Ali je Kaine nastavio: "Treće, on voli diktatore. On ima neku vrstu ličnog prijestola. Vladimir Putin, Kim Jong Un, Moamer Gadafi, Sadam Husein".

Pence je ovako odgovorio:

"Kada smo Donald Trump i ja dali takvu opservaciju, mislio sam da u Siriji, u Iranu, u Ukrajini, mali i zatrašujući lider Rusije pokazuje veću snagu na svjetskoj sceni nego američka administracija – to je konstatovanje bolne činjenice. To nije pozdravljanje Vladimira Putina, to je optužba protiv slabog i nesposobnog vođstva Hillary Clinton i Baracka Obame. Znate, postoji stara izreka koja kaže: ‘Ruski medvjed nikada ne umire - on samo hibernira’. I istina je da je slaba i nesposobna politika Hillary Clinton i Bracka Obame probudila agresiju Rusije."

Pence: "Slaba i nesposobna politika Hillary Clinton i Bracka Obame probudila agresiju Rusije.”
Pence: "Slaba i nesposobna politika Hillary Clinton i Bracka Obame probudila agresiju Rusije.”

Prilično smireni Pence u potpredsjedničkoj debati, prema ocjeni publike pobijedio je Kaina.

Istraživanje CNN/ORC provedeno odmah nakon debate pokazalo je da je guverner Pance imao uvjerljiviji nastup, ocijenilo je to 48 posto ispitanika koji su gledali duel, prema 42 odsto onih koji su ocjenili da je senator Kaine bio bolji.

Analitičari, međutim, kažu da nijesu sugurni da li će to što je Pence u potpredsjedničkoj debati bio bolji od Kainea, uspjeti da se prenese kao korist za Trumpa, jer je prema ocjenama analitičara on "sam sebi najgori neprijatelj".

Nakon prve debate Hillary Clinton je uspjela da poveća vođstvo ili čak pređe u vođstvo tamo gdje nije bila u svim ključnim državama za konačan rezultat izbora. Nova debata Clinton i Trumpa je u nedjelju 9. oktobra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG