Dostupni linkovi

Otkud tolika potpora osumnjičeniku za tri ubojstva?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Javna podrška na društvenim mrežama osumnjičeniku za trostruko ubojstvo u Splitu Filipu Zavadlavu nije ostala samo na riječima – sakupljen je novac za angažman cijenjenog odvjetnika Branka Šerića, a najavljuje se i masovni prosvjed potpore.

Ovaj 25-godišnjak ubio je tri osobe sa tridesetak metaka iz kalašnjikova jer su, tvrdi on, dileri koji su prijetili njegovoj obitelji.

Rasprava se prenijela i na Hrvatski sabor

Premijer Plenković o ubojstvima

Predsjednik oporbenih socijaldemokrata Davor Bernardić optužio je na saborskom aktualnom prijepodnevu vladajući HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) da je odgovoran što građani gube povjerenje u institucije i uzimaju pravdu u svoje ruke.

"Građani se s pravom osjećaju nesigurno, jer ih institucije koje bi ih trebale štititi ne mogu zaštititi. Stoga je moje pitanje vama – što konkretno činite da zaustavite ovaj kaos i nered u Hrvatskoj", pita Bernardić.

Premijer Andrej Plenković optužio je Bernardića da ima razumijevanja za anarhiju i uzimanje pravde u vlastite ruke, i najavio još snažniji angažman policije:

"U Hrvatskoj anarhije biti - neće! Rad institucija mora biti pojačan", najavio je Plenković.

Je li Split 'grad slučaj'?

Posebno je nisko povjerenje građana u policiju i pravosuđe. Poznati odvjetnik Anto Nobilo kaže da se u Splitu vodi rat narko-klanova, i da ovo trostruko ubojstvo valja gledati i u tom kontekstu.

„Ne bih rekao da je Split 'grad-slučaj', ali da Split ima problem s narko-scenom i sa velikim brojem narkomana, to je sigurno. Sve to u nekim okvirima, ni u zapadnoeuropskim zemljama nije bolje. Ali da u Splitu postoji nepovjerenje u policiju, to smo vidjeli iz dva slučaja. Prvo – ovaj momak koji se osjetio ugrožen nije išao na policiju da ga zaštite, nego je uzeo kalašnjikov da bi zaštitio sebe i svoje. Druga stvar je da smo vidjeli da je 17.000 ljudi na društvenim mrežama stalo u njegovu zaštitu, osuđujući sustav. Prije svega policiju, jer kroz policiju promatraju sustav,“ ocjenjuje Nobilo za RSE.

Pola uspjeha policije je u povjerenju građana, podsjeća Nobilo:

"Prvo, građani će od njih tražiti zaštitu. Drugo, građani će prijavljivati. Ako tog povjerenja nema, ako građani nisu uz policiju, ne možete suzbiti kriminal. Dakle splitska policija ima ogroman problem sa svojim građanima. Nekada sada razmisle zbog čega je to", poručuje Nobilo.

Dugotrajni procesi slika pravosuđa

Po njegovoj ocjeni, dugotrajni postupci protiv bivših političara, gdje po dugotrajnosti primat imaju postupci protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, najzaslužniji su za lošu percepciju pravosuđa:

"Najgoru percepciju o pravosuđu daju visoko profilirani predmeti koji zagušuju javni prostor i preko kojih se stvara mišljenje o pravosuđu. Postoje dvije brzine, postoje uobičajeni predmeti koji idu više-manje brzinom kao u sličnim državama za 'no name' ljude, a postoje i predmeti koje nikako ne možete završiti, jer očito različiti lobiji i različiti utjecaji djeluju na aktere koji sudjeluju u postupku", konstatira naš sugovornik.

Ilustracija razine javne potpore osumnjičeniku je i to da Facebook stranice podrške osumnjičeniku u 24 sata prije gašenja sakupe i po 15-20 tisuća pratitelja.

Osumnjičeni Filip Zavadlav prebačen je u utorak u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, jer su se, kako je medijima u srijedu, 15. siječnja, kazao njegov odvjetnik Šerić "pojavile informacije da je moguća osveta prema njemu."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG