Dostupni linkovi

Potpisan sporazum o pomoći u uništavanju naoružanja


Ambasador SAD Patrick Moon
Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, i Patrick Moon, ambasador SAD u BiH, potpisali su u srijedu tehnički sporazum između Vijeća ministara BiH i State Departmenta SAD za pomoć u uništavanju viškova naoružanja i municije u BiH.

Odlaganje na hiljade tona viška naoružanja i municije predstavlja jedan od velikih problema sa kojima se suočava BiH. Veći dio ovih zaliha je opasan i zastario, i rješavanje ovog pitanja spriječiće moguće incidente koji bi ugrozili živote ljudi, kazao je američki ambasador Patrick Moon.

On dodaje da je američka vlada i do sada aktivno učestvovala u ovom procesu.

„Moja vlada je do sada učestvovala u finansiranju tih aktivnosti sa preko 1,100.000 dolara u prvoj godini, a dodatna sredstva se očekuju u budućnosti. Cilj nam je svima isti - sigurnost građana BiH“, naglasio je Moon.
Selmo Cikotić, foto: MIdhat Poturović
Selmo Cikotić, foto: MIdhat Poturović

Ministar odbrane BiH Cikotić je izrazio zadovoljstvo nastavkom dobrih partnerskih odnosa američke vlade i odbrambenih struktura u BiH, posebno u procesu uništavanja viška naoružanja i municije.

„Radi se o ukupnoj količini od oko 20.000 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava, koji su sada identificirni kao nestabilan, nesiguran ili neprespektivan. Sve je to predviđeno za uništavanje. I imamo oko 120.000 različitih komada lakog naoružanja koje bi ovim procesom trebalo biti uništeno“, naveo je Cikotić.

Ministar Cikotić napominje da su u sporazum ugrađeni mehanizmi kontrole koje će otkloniti greške koje su se do sada dešavale u ovim aktivnostima.

Američki ambasador Patrick Moon poručio je, takođe, da bh. lideri trebaju da završe proces formiranja vlasti na državnom nivou, te da mu je poznato da su već postigli dogovor oko vojne imovine.

„Pitanje vojne imovine ne treba vezati za bilo koje drugo - i ono se odmah treba riješiti. Time bi se uklonila posljednja prepreka za učešće BiH u NATO-vom akcionom planu, posljednjem koraku za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu“, kazao je Moon.
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG