Dostupni linkovi

Potpisan protokol tužilaštava Srbije i BiH o progonu osumnjičenih za ratne zločine


Vladimir Vukčević i Jadranka Lokmić-Misirača
Vladimir Vukčević i Jadranka Lokmić-Misirača
Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i glavni tužilac BiH Goran Salihović u četvrtak su u Briselu potpisali Protokol o saradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je na osnovu takvih sporazuma do sada razmenilo informacije i dokaze u više od 150 predmeta ratnih zločina u regionu.

Glavni tužilac BiH, nakon potpisivanja je izjavio da je ovo značajan korak u jačanju regionalne saradnje.

„Ja sam duboko za regionalnu saradnju i mi ćemo potpisati sporazum i sa Hrvatskom i sa Crnom Gorom. Ovo je dobra stvar za BiH i Srbiju, za žrtve, da bi oni koji su počinili ratne zločine stupili na slovo pravde i bili adekvatno kažnjeni, inače se može desiti da takvi ljudi ostanu nedirnuti. Ovo je očekivala Evropska komisija, EU, SAD i na neki način ovo je početak regionalne saradnje koja vodi u pomirenje što je veoma dobra stvar“.

Na pitanje da li će se ovim protokolom izbeći i na koji način, dosadašnje prakse hapšenja, Salihović je odgovorio:

"Protokol je definisan tako da u njemu postoji jedna odredba da samo uz saglasnost žrtava može se ići u realizaciju tog tako da je to po meni humana i dobra stvar. Prvi korak će biti da će ispred Tužilaštva BiH, moj zamjenik ići u Beograd da izvrši pripreme i razgovore. Mislim da to treba da krene normalnim tokom koji će sigrno doprinjeti da se ovo pitanje polako razriješava."


Državni tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević istakao je da je zadovoljan što je nakon tri neuspela pokušaja došlo do potpisivanja Protokola.

Potpisivanje Protokola u Briselu
Potpisivanje Protokola u Briselu
„Danas je napravljen jedan veliki korak ka stvaranju pravnog okvira a sve u cilju efikasnog postupanja u predmetima ratnih zločina. Mislim da na ovaj način postižemo cilj, a cilj je pomirenje u regionu, pravda za žrtve, vladavina prava....Posle tri pokušaja, najzad smo uspeli da potpišemo taj sporazum. Hoću da istaknem da to nije bilo lako. Taj sporazum je vrlo efikasan. Pošto imamo iskustva sa Hrvatima, očekujem da će taj sporazum takođe biti efikasan. A cilj je pomirenje u regionu", kazao je.

Vukčević je dodao da nije tačna informacija da će građani BiH ići na suđenja u Srbiju.

„Reakcije u Bosni su posledica nerazumevanja ovog sporazuma. Na ovaj način se izbegavaju paralelne istrage, odnosno, izbegava se postavljanje barijera od strane izvršilaca ratnih zločina gde se oni sakrivaju iza tih dvojnih državljanstva. Na ovaj način oni više neće moći da se sakrivaju od pravde".

Rekao je da je pokušaj potpisivanja trajao ovoliko dugo zbog političkih pritisaka u BiH.

"Kod nas tužilaca je bila ta volja vrlo izražena jer mi shvatamo da bez saradnje u regionu nema efikasnog progona izvršilaca otkrivanja krivičnih dela ratnih zločina, međutim tu je bio veliki pritisak političara, prvenstveno u BiH, kod nas u Srbiji nije."

IPotpisivanju protokola u Birselu prisustvovali su generalni direktor u Direktoratu Evropske komisije za proširenje EU Stefano Sanino, direktor za Zapadni Balkan u Direktoratu EK za proširenje EU Pjer Mirel, predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador SAD za pitanja ratnih zločina Stiven Rap, kao i predstavnici ambasade SAD u Beogradu.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozdravio je potpisivanje Protokola tužilaštava Srbije i BiH, ali i podsetio da će procesuiranje ratnih zločina još dugo ostati veoma težak posao.

"Prošle godine ostvaren je značajan napredak zahvaljujući kolegama na terenu. Vrlo mi je drago da su kolege iz Srbije i BiH dobile novi mehanizam koji će im pomoći da poboljšaju saradnju. Kancelarija Haškog tribunala uskoro se gasi, ali ostaje mnogo toga da se uradi i na nacionalnom nivou. Pobrinućemo se da vam naša baza podataka od osam miliona stranica bude dostupna", poručio je Bramerc.
XS
SM
MD
LG