Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potočari: Preživjeli Srebreničani utjeha majkama stradalih


Svake godine oko sto hiljada posjetilaca dođe u Potočare da oda počast stradalima

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježje, obilježena je godišnjica otvaranja Memorijalnog centra (MC) Potočari.

Otvorio ga je, prije 13 godina, Bil Klinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Do sada je u Memorijalnom centru sahranjeno 6.377 žrtava genocida.

U Potočarima počiva 6.377 žrtava genocida, a porodice još uvijek traže nestale
U Potočarima počiva 6.377 žrtava genocida, a porodice još uvijek traže nestale

Zajedno sa ostalim majkama iz udruženja 'Žene Srebrenice', Nura Begović već godinama traga za istinom i nestalim, ali još uvijek nije pronašla brata.

"Nakon toliko godina, još uvijek tragam za njim i za njegovim kostima. Nikad ga nismo našli. Jedva čekamo da ga konačno nađemo i ovdje ukopamo“, kaže Begović.

Na obilježavanju godišnjice otvaranja Memorijalnog centra, Hatidža Mehmedović iz udruženja 'Srebreničke majke' je poručila:

"Mi, majke, uvijek se borimo i borićemo se da se pravda zadovolji, da svi zločinci budu kažnjeni, da se nađu svi koji su ubijeni od 1992. do 1995. godine. Sramota je da se i dan-danas manipuliše Srebrenicom, što su ostavili Srebrenicu kao simbol stradanja, kao poligon za politička nadmetanja.“

(Video: Godišnjica obilježavanja genocida u Srebrenici)

Potočari nisu samo 11. juli
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Preživjeli Srebreničani daju utjehu majkama, istakao je Damir ef. Peštalić.

„One ne smiju nikad biti same. To je ono što svaki normalan čovjek ovog svijeta treba sebi da stavi kao prioritet. I mi, koji ovdje živimo, pokušavamo da svoj život uskladimo i da im na neki način budemo utjeha“, poručio je.

Mersed Smailović, direktor Memorijalnog centra istakao je da su posjete memorijalnom centru svakodnevne.

"Godišnje ga posjeti oko sto hiljada posjetilaca. Do sada je ovdje ukopano 6.377 žrtava genocida“, rekao je Smailović.

  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG